Начало / Икономика / Земеделските производители от Плевенско с най-много отпуснати заеми

Земеделските производители от Плевенско с най-много отпуснати заеми

земеделска земя_търг

Земеделски производители от Северозападна България са взели 35 кредита при облекчени условия чрез Гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. С подкрепата на Националния гаранционен фонд те са получили финансиране от търговските банки общо за над 16,4 млн. лв. Най-голям брой облекчени заеми – 17 за над 8 млн. лв., са земеделските производители от област Плевен. Това беше съобщено по време на семинара за журналисти от Северозападна България, който се проведе във Вършец.

За сравнение земеделските производители от област Монтана са взели 6 кредита, а във Видинска област – 5.

От подкрепените кредити в Северозападна България 32 са по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” и 3 по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“, съобщи Диана Дукова, главен експерт „Връзки с наредители и бенефициенти” в НГФ.. Проекти са свързани с кредитиране за закупуване на трактори с прикачен инвентар, специализирана техника и съоръжения. Има проекти за изграждане на силозно стопанство, оборудване на кравеферми, оборудване за почистване на торова маса, проект за производство на сурово краве мляко и отглеждане на животни за разплод, винарна, проект за изграждане на стартиращо предприятие за преработка и съхранение на плодове и зеленчуци, и проекти в областта на зърнените култури, пчеларството и картофопроизводството.

Кредитите са с по-ниски от стандартните лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони. Фондът издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема с максимална стойност 3 млн. лв. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...