Акценти
Начало / Общество / Звено за социални услуги в домашна среда създават в Червен бряг

Звено за социални услуги в домашна среда създават в Червен бряг

brqg

Звено за социални услуги в домашна среда създават в Община Червен бряг, информират от местната администрация. Дейностите са по проекта „Звено за услуги в домашна среда в Община Червен бряг”. Той е създаден чрез финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз, схема  ”Помощ в дома”. Договорът за безвъзмездна финансова помощ е подписан на 28.11.2012 г. Периодът на изпълнение на договора е от 1.02.2013 г. до 31.05.2014 г. Планираната продължителност на проекта е 16 месеца, като предоставянето на социалната услуга на потребителите е до 30.04.2014 г.

Проектът е разработен в съответствие с изискванията на ЕС за подобряване качеството на живот, социалното включване и преодоляване на социалната изолация на хора в неравностойно положение.

Целта на проекта е да доразвие услугите, предлагани от „Общински социални услуги – Домашен социален патронаж” – Червен бряг, чрез изграждане на Звено за услуги в домашна среда.

Общо 100 лица с трайни увреждания и възрастни хора получават услугите за лична помощ и за помощ в комунално-битови дейности. В тази връзка са създадени 43 нови работни места за безработни лица в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, или на професионална пенсия за ранно пенсиониране – жители на Община Червен бряг.

Чрез реализирането на проекта се  подобрява качеството на живот на хора с увреждания и самотно живеещи хора чрез въвеждане и прилагане на нови практики в сферата на социалната икономика. Въвеждането на комплексни услуги в домашни условия за най-уязвимите групи е иновативна стъпка за комплексно задоволяване на индивидуалните потребности на всеки конкретен потребител, живеещ на територията на Община Червен бряг, информират още от пресцентъра на местната администрация.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...