Акценти
Начало / Култура / Звезден прах отново се посипва в Кнежа

Звезден прах отново се посипва в Кнежа

Поредното издание на фестивала „Звезден прах” започна снощи в Кнежа. Той се провежда ежегодно в последната седмица на месец юни. Първото издание на форума беше през 2008 год., а формата – регионален фестивал за любителски градски театри по инициатива на читалище „Борба 1896”. Днес фестивалът се осъществява от Община Кнежа, от читалището „Борба 1896” с активното съдействие на културни институти и с участието на чуждестранни творци.

Целта на форума е да се представи разнообразие от спектакли, жанрове и различни тенденции на съвременния аматьорски театър и да се насърчат срещите и културния обмен между театралните колективи и техните организации, обясняват организаторите. Освен това, ежегодно се организира екип от официални наблюдатели, които подпомагат работата на театралните групи чрез  професионални насоки.

С карнавално шествие и уличен спектакъл започна снощи инициативата. В спектакъла в тържествената церемония по откриването се включиха балет „Арабеск”, група „Вакали” и кукерска група от с. Войнягово, общ. Карлово.

Днес програмата предвижда ​​творчески работилници в пет направления от 10.30 до 12.00 часа. Тази инициатива ще е всеки ден до 28 юни в този часови диапазон. От 14.00 часа пък започват изявите на различни театрални състави от София, Перник, Гълъбово, Ябланица. Изложбата „Отпечатъци” на художниците Людмил Георгиев, Деян Вълков и Димитър Петров ще бъде открита в 18.30 часа.

В сряда ще се представят колективи от Тутракан, Козлодуй, Бърно /Чехия/, танцова формация „Пловдивъ”, а в четвъртък – от Кнежа и Ботевград. На 27 юни от 21.30 часа започва и джаз концерт на Михаил Йосифов – тромпет, Пламен Петров – китара, Борис Таслев – бас, Никол Горялов – барабани, Теодор Петков – пиано, Криста – вокал.

В предпоследния ден на фестивала „Звезден прах” на сцената ще излязат Паоло Аватанео от Италия, театрални трупи от София, Белене, Република Сърбия, както и Анатол стрийт плеърс, Турция. Арт-фешън спектакъл „Аll the vogue” ще се проведе в нетрадиционна среда от 22.00 часа.

Последният фестивален ден, 29 юни, ще започне с представяне на работата на творческите работилници и връчване на сертификати. А до 22.00 часа, когато е тържествената церемония за закриване на фестивала, зрителите ще могат да видят изпълнители от Лом, София и Испания.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...