Начало / Общество / За 25-ти път от Плевен тръгва походът „По стъпките на Левски”

За 25-ти път от Плевен тръгва походът „По стъпките на Левски”

Над 200 участници ще се включат в тазгодишния юбилеен 25-ти Национален  поход „По стъпките на Левски”, съобщи днес на пресконференция неговият главен ръководител д-р Галина Цветкова. По традиция стартът на похода ще бъде даден на 11 юли, от 18.30 часа пред паметника на Васил Левски в Плевен.

Общо осем лъча с походници от Плевен, Карлово, Видин, Никопол, София, Шумен, Левски ще преминат по различни маршрути, свързани с революционното дело на Апостола, и ще се срещнат на 18 юли в Карлово, за да се включат в честванията по повод 182 години от рождението на Васил Левски.

Там те ще бъдат официално посрещнати от кмета на Карлово и ще бъдат в основата на честванията. Тази година плевенски ученици са получили покана да направят презентация на историята на похода в къщата на Васил Левски в Карлово, като специален гост се очаква да бъде президентът Румен Радев. Отново плевенски ученици ще са основни участници в литературно-музикалната програма, която ще последва презентацията. Презентацията и програмата се подготвят от участниците в първия лъч с ръководител Павлин Цонев.

За първи път тази година сред участниците ще има деца от начални училища. 21 третокласници от ОУ „Йордан Йовков” и СУ „Иван Вазов” в Плевен ще се включат в прехода.

Отново сред плевенските участници най-многобройна е групата от Математическата гимназия и СУ „П. Яворов”.

Най-малкият участник ще е 4-годишният Йордан, внук на ветераните семейство Недкови. В редиците на походниците отново ще е Васил Чардаклиев – потомък на Левски от Карлово.

Основателят на похода – Васил Копчев, показа тениска от първия поход „По стъпките на Левски“ през 1995 г.

Д-р Галина Цветкова припомни накратко историята на похода, чието начало през 1995 г. поставя учителят по история тогава Васил Копчев. Днес той е почетен председател на  Общинския комитет „Васил Левски” в Плувен и един от ветераните, които и тази година ще изминат маршрута Плевен-Карлово такъв, какъвто е бил в самото начало. В този лъч ще се включи и юриста Иво Иванов, който участва във втория поход през 1996 г. Д-р Цветкова изброи имената на всички съмишленици и ентусиасти, благодарение на които походът продължава да съществува и да запалва родолюбивата искра във всеки, който се е включил в него. Сред многобройните инициативи на организаторите и участниците са поставяне на паметна плоча на Левски на едноименния връх в Стара планина в чест на 175-та годишнина от неговото рождение, изграждане на паметник на Данаил Попов – дясната ръка на Апостола в неговата революционна дейност, а по повод 25 поход са засадили 25 дръвчета на различни места в Плевен.

Специална благодарност основателят на похода Васил Копчев изказа на Община Плевен, която единствена през годините подкрепя тази родолюбива инициатива.

Такова шалче с мотото на похода „Напред към възраждането, назад към природата.Дайте шанс на младите“ ще носи всеки походник

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...