Акценти
Начало / Здравеопазване / За 10 години  през Спешно отделение – Плевен са преминали 300 000 пациенти

За 10 години  през Спешно отделение – Плевен са преминали 300 000 пациенти

Спешно отделение към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен отбелязва днес 10 години от създаването си.  До настоящия момент през Спешно отделение на Университетската болница са преминали 267 307 пациенти. От тях 181 166 са прегледани и насочени за домашно лечение, а 86 000 са приети в болницата за лечение.

Университетската болница в Плевен е единствената в Северозападна България със спешен портал от 3-то ниво на компетентност. На дежурство в Спешно отделение преминават около 70 човека, а за 24 часа те са 130-140 пациента

През годините тенденцията се движи с непрекъснато увеличение на потока пациенти, като през 2007 г. са прегледали 16 180 пациенти, а за миналата те са 37 469 пациенти. Това е ръст от два пъти и половина спрямо 2007 г.

Причинете са комплексни, като това е така и във всички Спешни отделения в България, но и в Европа заради застаряващото население. Университетската болница в Плевен е структуроопределяща за целия Северозападен регион- от Видин до Плевен, като тук се поемат пациенти от Велико Търново, Ловеч, Троян, Тетевен, Свищов, Габрово и Севлиево. Тежко болните пациенти от съседните области се привеждат в Плевен, и се поемат първо от екипите на Спешно отделение. УМБАЛ – Плевен е единствената болница от изброените региони, която е 3-то ниво на компетентност по повечето клинични специалности и която има спешен портал.  Тоест приема се всеки болен, независимо от гражданството му, пола, религията, здравосигурителния му статус.

„Закриването и преструктурирането на различни болници наложи изнасяне на дейностите към Университетската болница. Няма делник, няма празник. Ние работим 24 часа в годината и сме винаги в готовност да оказваме помощ на нуждаещите се. Освен ръста на пациентите, това което прави впечатление е и ръста на травматизма. Травмите непрекъснато се увеличават през годините, като за 2016 достигнахме абсолютен връх от 11570 човека. Това са не само битови инциденти, а и пътнотранспортните произшествия – Плевен е на главен път София-Русе и броят ПТП е изключително голям”, казва началникът на отделението д-р Петко Стефановски. „ Броят на децата преминали през отделението също е доста голям. Само през миналата година прегледаните деца са 9437.  През годините непрекъснато се увеличава броят на прегледите при лица над 65 годишна възраст,” информира още д-р Стефановски. Причината тук може би е застаряващото население на региона.

Той споделя, че текучеството на персонала е доста голямо. За 10 години през отделението са преминали 113 лекари. „Повечето са млади колеги, които искат реализация и отиват да специализират. Дори може да се похвалим, че във всяка Клиника или отделение на УМБАЛ-Плевен имаме млади колеги, които са преминали обучение при нас как се действа при спешни състояния. Освен това със старшата сестра на отделението Христина Батолска, обучаваме студенти – бъдещи лекари и медицински сестри,” добави д-р Стефановски, който пожелава на колегите си от плевенското и от всички Спешни отделения в България здраве, по-малко тежки случаи и нуждаещи се от Спешна медицинска помощ.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...