Акценти
Начало / Общество / За шест месеца 600 са посетили Областния информационен център в Плевен

За шест месеца 600 са посетили Областния информационен център в Плевен

От 1 февруари, когато Областният информационен център в Плевен отвори врати, досега той е посетен от 610 граждани и представители на фирми. Експертите от Центъра са предоставили отговори на 474 въпроса за възможностите за получаване на безвъзмездна финансова помощ от Структурните и Кохезионния фонд. Тази информация беше представена днес пред журналисти по време на срещата, която премина под мотото „Медиите – най-добрият партньор”. В подкрепа на това мото е и статистиката на публикациите в местни и регионални медии, отразяващи дейността на ОИЦ – Плевен. За шестте месеца от отварянето на Центъра общия брой на публикациите е 152. За този период е проведена и една неформална среща с представители на медиите.

Експерти от Центъра са организирали и провели 12 информационни срещи в общините от област Плевен, а шест са срещите с ученици, организирани в рамките на инициативата „Час по Европа”. Участниците в тези информационни събития са 420.

Управителят на Областния информационен център – Йонка Янакиева представи подробни данни от изпълнението на оперативните програми на областно ниво, както и от реализираните в областта проекти, финансирани със средства от Структурните и Кохезионния фондове.

Акцент в срещата беше информацията за отворените процедури по оперативните програми, върху които ще бъде съсредоточена дейността на експертите от ОИЦ. Във втората фаза от информационните събития ще представим  актуални възможности за кандидатстване по тези програми, перспективите пред ЕС – програмата Европа 2020, както и добрите практики от региона и страната, подчерта Йонка Янакиева.

В края на годината предстои провеждането на конкурс-викторина между участниците в „Час по Европа”, за да бъде отличен най-добрият проект, създаден в рамките на инициативата, която ще продължи до края на 2012 г.

Конкурс ще бъде обявен и за общини, за да бъде наградена най-активната община в процеса на усвояване на средства от Оперативните програми.

В най-близък план – през октомври, ще бъде организиран празник на Областния информационен център в Плевен, на който ще присъства министър Томислав Дончев. В дните оставащи до празника Центърът ще завърши напълно оборудването на залите си.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...