Акценти
Начало / Общество / За първо работно заседание се събира днес новият Общински съвет на Плевен

За първо работно заседание се събира днес новият Общински съвет на Плевен

Новоизбраният Общински съвет на Плевен днес ще проведе първото си редовно заседание. В предварителния дневен ред на сесията са включени 9 точки. Първата от тях е предложение за организация на дейността на ОбС до изготвяне на новия Правилник , за който е избрана временна комисия. Съветниците ще трябва да решат кой ще ги представлява в Общото събрание на Националното сдружение на общините.  Съгласно устава на НСОРБ във висшия му ръководен орган всяка община се представя от двама делегати – кмета и представител на ОбС.

Като последна точка в предварителния дневен ред е предложението на кмета Георг Спартански за нова структура на общинската администрация.

Днес би трябвало да стане ясно как ще се развият нещата около двамата общински съветници от ГЕРБ – Станислав Иванов и Емил Цветков, които бяха заличени от списъка на общинските съветници и подадоха жалба в Административния съд в Плевен срещу решението на ОИК.  Решението за заличаването им дойде, след като станаха ясни резултатите от преференциалния вот, който ги изпрати съответно на 6-то и 9-то място в листата на ГЕРБ. Делото беше препратено във Върховния административен съд и той се произнесе в полза на жалбоподателите. Днес би трябвало да стане ясно ще се закълнат ли двамата съветници и ще напуснат ли местния парламент другите, които влязоха на тяхно място. Противното може да постави под въпрос легитимността на решенията на ОбС.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...