Начало / Крими / За пореден път от  МВР Плевен съветват: Не давайте пари на непознати

За пореден път от  МВР Плевен съветват: Не давайте пари на непознати

В полицията зачестяват постъпилите сигнали от граждани за опити за телефонни измами. Измамите са на едно от първите места по разпространеност (след кражбите) при престъпленията против собствеността. Криминалистите непрекъснато работят по разкриване на участници в измамни схеми. За пореден път от ОД на МВР – Плевен съветват гражданите да бъдат бдителни и в никакъв случай да не дават пари на непознати, осъществили с тях контакт по телефона.

Най-нашумелият механизъм за извършване на телефонните измами в последните седмици е „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която ще послужи за задържане на извършителите“. Мнимият полицай иска съдействие и дава указания на „жертвата си“ да събере пари и да ги хвърли през терасата на апартамента си, като обещава парите в последствие да бъдат върнати. Не е изключено измамниците да приложат и други вече позабравени схеми, като „пари за операция на близък”, „пари за капаро за закупени климатици или друга техника”, „пари за освобождаване на колетна пратка” и др. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите. Телефонните измамници са брутални и с тренирани психологически умения – по време на разговора се ориентират за възрастта на жертвата и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да я манипулира. Най-често предаваните пари са държани в домовете на пострадалите, следват средства изтеглени от банка, и взети на заем. Понякога се предават и ценности.

От ОДМВР – Плевен апелират при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да потърсят свои близки и в никакъв случай да не дават пари на непознати. По никакъв повод да не предприемат разплащания в други градове. Напомняме, че в България всички институции прилагат еднакви стандарти в работата си по платежни операции – Разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверявят личните данни и се издава съответен документ.

Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това на възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва на измама.

Само в рамките на първото тримесечие на 2017 година плевенските криминалисти вече разкриха и задържаха извършител на няколко телефонни измами в Плевен.

 

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...