Начало / Общество / За опасност от пожари в сухи треви напомнят от полицията

За опасност от пожари в сухи треви напомнят от полицията

Повишаването на температурите и настъпването на летния сезон за повечето хора е свързано с планиране на отпуската. За пожарникарите, обаче, започва тежък период, в който почивка няма.

При пожарите в сухи треви има риск да бъдат унищожени значителни площи неожънати ниви, както и нискостеблена растителност в землищата на населените места. Освен с голям разход на ресурси за пожарните служби, има реална опасност пожарите да прераснат в горски или да обхванат трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и да нанесат значителни материални и екологични щети. Задимяването по пътните артерии пък създава реални предпоставки за пътно-транспортни произшествия.

Всяка небрежност може да причини възникване на стихийни и трудни за овладяване пожари. За да се предотвратят, от пресцентъра на полицията няколко основни изисквания:
– да не се пали огън в горите и на 50 метра от границите им, извън обозначените и пригодени за тази цел места;
– особено опасно е да се пали огън при ветровито време – това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на искри и бързо разпространение на пожара;
– да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари;
– да не се допуска деца да играят с огън;
– да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите, ловците и гъбарите по време на излети, както и при добив на дървесина в горите;
– паленето на огън в дворовете да става само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата;
– да не се оставя запаления огън без наблюдение;
– да не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и близо до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.

От Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” Плевен апелират към всички да се спазват мерките за пожарна безопасност, да бъдат внимателни и да не се пали огън на открито. При забелязан пожар трябва да се съобщи на тел.112 и в кметството на съответното населено място като се посочи точното мястото и какво гори. При установяване на извършителите на запалвания, трябва своевременно да се уведомяват съответните Районни противопожарни служби и районния инспектор при ОДМВР Плевен за предприемане на административно-наказателни мерки.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...