Акценти
Начало / Политика / Областният управител насрочва консултации за избор на РИК

Областният управител насрочва консултации за избор на РИК

В четвъртък областният управител Иван Новкиришки свиква консултации за определяне състава на Районната избирателна комисия /РИК/ за парламентарните избори на 12 май, информираха от Областната администрация. За участие са поканени  председателите на всички парламентарно представени партии и коалиции в 41-то Народно събрание – ПП ГЕРБ, “Коалиция за България”, ДПС, “Синята коалиция” и „Атака”, както и до НДСВ, която има членове в Европейския парламент. Участниците в срещата трябва да направят писмени предложения за състава на РИК и да се споразумеят за избора на председател, заместник-председател и секретар.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс и указанията на ЦИК, РИК- Плевен ще се състои от 13 члена, включително председател, заместник-председател и секретар. Съотношението между партиите и коалициите е както следва: ПП ГЕРБ – 6 члена, „Коалиция за България”и ДПС – по 2-ма членове, „Атака”, Синята коалиция и НДСВ – по 1. При постигане на съгласие между участниците в консултациите, областният управител изпраща готовото предложение в ЦИК. Ако не бъде постигнато съгласие, ЦИК ще назначи служебно Районната избирателна комисия.         

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...