Акценти
Начало / Здравеопазване / За здрави бъбреци яжте разнообразна и безсолна храна, пийте повече вода, съветват нефролозите

За здрави бъбреци яжте разнообразна и безсолна храна, пийте повече вода, съветват нефролозите

За осма поредна година, по инициатива на Международното дружество по нефрология,  на 14 март се отбелязва Световният бъбречен ден. Тази година той преминава под мотото „Остри и хронични бъбречни заболявания”. Бъбречните заболявания са наречени „тихата епидемия”, тъй като в по-голямата си част протичат безсимптомно. Това е основната причина да се установяват късно, когато бъбречната функция вече е фатално увредена и се налага програмно диализно лечение, подчерта д-р Цветелина Ефтимова, началник на отделение „Нефрология и диализа” към МБАЛ „Св. Панталеймон” в Плевен.

Тя цитира статистически данни, според които над 10% от населението в Европа има някаква степен на хронично  бъбречно заболяване. А по данни на Българската бъбречна асоциация над половин милион българи са с нарушена функция на бъбреците.

Българинът трябва да се научи да яде безсолно, да пие повече вода и да ограничи приемът на белтъчини, за да облекчи работата на бъбреците, е съветът на д-р Ефтимова. Тя е категорична, че трябва да се готви без сол, тъй като само от хляба човек набавя необходимото му количство, дневният прием на вода трябва да е между 1.5- 2 литра и да се приема разнообразна храна. Само тези три съвета, ако следвате, по-рядко ще се срещате с личния си лекар, подчерта д-р Ефтимова.

Тя обърна внимание, че при дългогодишна хипертония задължително следва да се търси консултация и със специалист нефролог, защото след 5-10 години почти винаги високото кръвно води до хронична бъбречна недостатъчност. Сигнал за проблеми с бъбреците е и честото нощно уриниране. Затова е много важно да се повиши вниманието на пациентите и на общопрактикуващите лекари към проблемите на бъбречните заболявания, изтъкна началникът на отделение „Нефрология и диализа” на МБАЛ „Св. Панталеймон”, където отскоро работи модерно оборудван диализен център с 12 поста.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...