Акценти
Начало / Политика / За Евроизборите ДБГ търси формулата, зад която да застанат демократично мислещите хора

За Евроизборите ДБГ търси формулата, зад която да застанат демократично мислещите хора

За участието ни в изборите за Европарламент търсим онази формула, зад която да застанат демократично мислещите хора в България. С никого от управляващите не бихме се коалирали, те се провалиха във всички сектори и не проведоха никакви реформи. Ние сме за чистота в политиката и това ни кара да бъдем много внимателни в избора на партньори. Това заяви председателят на Движение България на гражданите Димитър
Делчев в „Седмицата“ на Дарик.

Той допълни, че е скептичен за постигане на договореност с Демократична България поради липса на време. Но има достатъчно други партии в център-дясно, с които можем да започнем изграждането на новата формула, обясни той.

Предстои Националният съвет на ДБГ да реши формата за участие във изборите и да подредим листата, каза още Делчев. По думите му близо 40 са номинираните кандидати за листата на ДБГ. Най-много са гласувалите за него, за зам.-председателя Найден Зеленогорски, както и за техни известни местни лидери. Той посочи, че такива предложения има от Бургас, Пазарджик, Плевен и др. Стремежът на ДБГ е да проведе свежа кампания, която да се открои на фона на очертаващата се сива агитация на останалите партии.

На въпрос за поправките в Изборния кодекс в последния момент, Делчев посочи, че е пропуснато най-важното – изчистването на избирателните списъци чрез активна регистрация. ГЕРБ се опитват да върнат Изборния кодекс от преди десетилетие. За това отложиха електронното и силното ограничиха машинното гласуване, които са пречка пред манипулирането на вота, каза Делчев. Той подчерта, че все още има време за доставка на 12500 машини за Евроизборите. Делчев е на мнение, че преференциалното гласуване не трябва да отпада, защото това е посягане на демократичното право на избор за личност.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...