Начало / Общество / За Ден без велосипедисти, жертви на пътя е обявен 6 ноември

За Ден без велосипедисти, жертви на пътя е обявен 6 ноември

В рамките на акция „Зима”, която провеждат съвместно СБА, БЧК и Пътна полиция от 1 ноември, ще се проведат три кампании. Една от тях е „С безопасно пътно превозно средство през зимата” и е насочена към водачите на велосипеди и  превозни средства с животинска тяга. В рамките на тази кампания 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти – жертви на пътя. Вниманието на пътните полицаи ще бъде фокусирано върху превенция над поведението на водачите на тези пътни превозни средства. Ще се контролира спазването на въведените ограничения за движение на велосипедисти, каруци и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа.

От 11 до 20 ноември ще се проведе кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. Тя ще е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. 13 ноември е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя. През тези дни ще се извършва активен контрол спрямо пешеходците за спазване на правилата за безопасно пресичане, както и за даване предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно особено извън населените места.

Кампания ”Безопасно шофиране през зимата” е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще се проведе от 21 до 30 ноември, като 20 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя. В тези дни ще има засилен контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи.

По време на трите кампании на акцията ще се провеждат тематични специализирани полицейски операции. Независимо от обявените теми, при установяване по време на проверките на нарушения на ЗДвП и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се вземе отношение на място. През месец ноември са планирани и огледи на състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка, и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност от ПТП. При необходимост ще се изготвят предписания до стопаните на пътя.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...