Акценти
Начало / Общество / За два часа две точки успяха да приемат съветниците

За два часа две точки успяха да приемат съветниците

сесия

Едва в 9.40 часа започна днес работата на Общинския съвет в Плевен. Причината за закъснението този път беше липсата на кворум, което наложи да бъде дадена почивка от 15 минути. След нея в залата бяха преброени 32 общински съветници и това позволи работата на местния парламент да започне.

По предложение на кмета проф. Димитър Стойков две от точките в предварителния дневен ред бяха гласувани да отпаднат. Едната от тях се отнасяше за изграждане на топла връзка между покрития плувен басейн и СОУ „Иван Вазов”, като мотивът за оттеглянето й е липса на средства. Кметът внесе предложение за включване на нови четири точки в дневния ред. Допълниние към дневния ред направиха също Дарин Ангелов и съветникът от БСП Чавдар Велинов. Неговото предложение касаеше отдавна  дискутираното прехвърляне на 28 щатни бройки оркестранти да бъдат прехвърлени от мероприятие Общински хор „Гена Димитрова” към Плевенската филхармония.  Предложението остана като точка 36 в дневния ред и най-вероятно днес съветниците няма да успеят да го обсъдят и гласуват. Внасянето на предложението обаче обясняваше присъствието на голяма част от оркестрантите на Плевенска филхармония в заседателната зала на Общинския съвет. Присъстваха също много граждани, които останаха недоволни от отхвърлянето на предложението на съветника Георг Спартански заявените две питания на гражданите да бъдат първи  в дневния ред. Това беше повод Спартански да излезе с позиция от името на групата съветници от Обединена десница, в която нарече „позорен акт опитът да бъде заглушен гласа на гражданите” и квалифицира поведението на съветниците от ГЕРБ и БСП, които гласуваха с „въздържал се”, като непродуктивно.

Бурните реакции на присъстващите граждани стана причина съветникът Стефан Ганев да поиска те да напуснат залата, тъй като смущават нормалната работа на съветниците.

След това доста бурно начало съветниците започнаха същинската си работа по гласувания дневен ред.  В първите два часа те успяха да обсъдят и примета само две точки. Едната се отнасяше до промени в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба 17 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Плевен.  Съветниците приеха предложението размерът на таксата за опело в ритуална зала  в Обреден дом  да е 12 лв.

Промяна е направена и в цените на входните билети за зоопарка в Кайлъка. Досегашната цена от 0.50 лв.на билетчето за деца до 7 г. се запазва непроменена. Децата на възраст от 7 до 18 г. ще плащат по 1 лв., както беше и досега. Но вече се въвежда и такса за възрастен и посетителите над 18 г. ще плащат 2 лв. за билет. Съветниците отложиха гласуването за следваща сесия предложените такси за ползване на залата на Арт център Плевен, но приеха предложената рекламна тарифа на общинско предприятие „Общински медиен център”.

Другата приета точка се отнасяше до определянето на санкции за изземване на разделно събрани отпадъци в специализираните за това съдове. Предложението предвиждаше санкциите да бъдат диференцирани за физически и за юридически лица, но по предложение на съветника Георг Спартански останаха само санкциите за юридически лица.

Работата на Общинския съвет продължава.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...