Начало / Политика / За външен одит на софтуерната програма за преброяване на гласовете настояват хората на Кунева

За външен одит на софтуерната програма за преброяване на гласовете настояват хората на Кунева

Писмо до министър-председателя Бойко Борисов са подготвили от партия „България на гражданите”, което ще му бъде изпратено днес. В него точка по точка  са описани промените в Избирателния кодекс, които от партията на Кунева смятат, че трябва да бъдат направени, за да се гарантира честност на предстоящите парламентарни избори.

„Изпращаме това писмо до премиера, защото  искаме, ако има и поне малко надежда предстоящите избора да са поне малко по-честни, да не я пропиляваме, а да я използваме”, каза на пресконференция днес в Плевен лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева.

В писмото  се настоява с новия Избирателен кодекс да  се разреши в изборните бюлетини да се използва всякакъв знак, а не само „Х”, защото опитът от последните местни избори категорично е доказал, че това е условие за манипулация на вота. Да се върне изискването за поставяне в пликове на бюлетините, както и в секционните протоколи да се описват неизползваните бюлетини. В новия Избирателен кодекс да бъде предвидена и възможността решенията на ЦИК да могат да се обжалват в съда, настояват в писмото си до Бойко Борисов от партията на Кунева.

Предлагаме и нещо революционно –  да има одит върху софтуерната програма и върху целия процес за преброяване на  изборните резултати, обяви Найден Зеленогорски, член на националното ръководство на „България на гражданите”. Той направи паралел между вечното дерби между „Левски” и ЦСКА, на което вече е практика да свирят чужди съдии. „Затова и ние искаме чужда одитираща компания да каже, че софтуерът ни е ОК, да одитира процеса по отпечатването на бюлетините и да каже, че там също всичко е ОК”, каза Зеленогорск и допълни, че порочната практика за манипулиране на изборите рано или късно ще катастрофира.

„Човек няма как да внесе демокрация и свобода, трябва да си я завоюваме. Ако търпим това положение, светът с право ще каже, че искаме отново същото. Никой не спасява хора, които не искат да се спасят”, обобщи Кунева.

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...