Начало / Общество / Започна изпълнение на първия етап от видеонаблюдението в Червенобрежко

Започна изпълнение на първия етап от видеонаблюдението в Червенобрежко

Първият етап от проекта за видеонаблюдение на Община Червен бряг бе открит преди дни. Изпълнението му е част от предизборните обещания на кмета Павлин Фильовски, средствата за осъщeствяване осигури народният представител от Червен бряг инж. Пламен Тачев. Амбициозното начинание включва всички населени места в общината – два града и дванадесет села.

До момента в РУП Червен бряг са инсталирани три сървъра, една работна станция и 42 камери на територията на малките населени места в общината. Проектът разполага със собствена ел. захранваща мрежа и собствена оптична мрежа за пренос на данни, предоставена от местния кабелен оператор. Точката за достъп до мрежата е само една и се намира в полицейското управление.

Вторият етап на проекта ще стартира през месец март и включва монтиране в мрежата на още 54 камери.

От пресцентъра на местната администрация в Червен бряг разкриха още малко подробности за технологиите. Мрежовите камери са най-ново, трето поколение с висока разделителна способност, автоматично превключват на дневен – нощем режим с минимално влияние от атмосферните условия, имат и функция за следене на обекти при преминаване през различни населени места. Камерите имат варио–фокални обективи, подсветки срещу заслепяване, интуитивен софтуер, а кожусите им са ударо и влагоустойчиви.

Целите на проекта са да не се допуска извършване на престъпни посегателства срещу личността и собствеността на гражданите в общинския център и малките населени места, намаляване на битовата престъпност, ограничаване на нарушенията на обществения ред и действен контрол над нарушителите на Закона за движение по пътищата. Своевременното видеонаблюдение и контролът ще спомогне полицейските сили да реагират в реална ситуация и реално време спрямо правонарушителите.

Камерите са монтирани на входно-изходните артерии на населените места, както и в невралгичните точки, кръстовища, детски градини, училища и т.н. Информацията, която ще се получава в масивите, ще помогне за разпознаване на извършителите и техните средства за предвижване.

Видеонаблюдението е скъпа инвестиция (над 150 000 лв.), но се очаква да има огромен социален ефект, както и да повиши доверието на хората към полицейската институция  и чувството им за сигурност, допълват от Община Червен бряг.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...