Начало / Общество / За втори път Плевен се включва в глобалната инициатива „Поход за Свобода“

За втори път Плевен се включва в глобалната инициатива „Поход за Свобода“

На 19 октомври 2019 г., за шеста поредна година фондация „А21 България“ организира в страната най-мащабната информационна кампания против трафика на хора – Поход за свобода. Посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора – 18 октомври, инициативата събира граждани с активна обществена позиция, партньори и съмишленици в борбата с трафика на хора, като има за цел да обърне вниманието на българите към огромните мащаби на това престъпление. Освен това, тази инициатива цели да разпространи информация за един от най-ценните инструменти в тази борба, а именно Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, която приема сигнали за случаи на трафик на хора денонощно и безплатно на телефон 0800 20 100.

Плевен се включва за втора поредна година в Похода за свобода. Организатори тук са Местната комисия за борба с трафика на хора и Български младежки Червен кръст – Плевен.

Мълчаливото шествие в Плевен ще започне в 11 часа на 19 октомври, събота, от сградата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, като участниците са приканени да се явят в 10:30 часа. Походът за свобода ще премине през пешеходната зона и площад „Възраждане“ до Градската градина. На финала на Похода, пред Оркестрината в Градската градина ще се състои концерт с изпълнения на млади таланти и ученически състави от средни училища и професионални гимназии в Плевен.

В организацията, техническото обезпечаване и безпроблемното протичане на масовата проява МКБТХ се подпомага от Община Плевен и ОД на МВР.

“Поход за Свобода” е ежегодно събитие, което се провежда в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-голямата и значима инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора в света. Благодарение на ефективните партньорства на Фондация “А21 България” с Националната комисия за борба с трафика на хора, Местните комисии за борба с трафика на хора, Български младежки Червен кръст и Превантивно-информационните центрове към местните общини, за първа година България взима участие в международната инициатива на А21 с цели 25 града домакини. Освен в София, Поход за Свобода ще бъде проведен и в Пловдив, Бургас, Плевен, Сливен, Благоевград, Видин, Монтана, Смолян, Кърджали, Ямбол, Пазарджик, Габрово, Силистра, Разград, Русе, Шумен, Никола Козлево, Варна, Сандански, Добрич, Търговище, Велико Търново и Хасково.

Според данни от доклада на Националната комисия за борба с трафика на хора за 2018 г., България продължава да е страна източник на жертви на трафик, а според последния доклад на ЕК за напредъка в борбата с трафика сме сред петте държави основни източници на пострадали от престъплението в ЕС. Резултати от социалния експеримент “Summer Jobs”, проведен от фондация „А21“, сочат, че близо 99% от студентите в българските университети са уязвими към трудова експлоатация при кандидатстване за сезонна работа в чужбина. Именно поради тази причина А21 за пореден път застава зад организирането и провеждането на информационната кампания Поход за Свобода, която отново ще събере социално ангажирани граждани и организации, които подкрепят каузата и ще вървят крачка по крачка, докато съвременното робство бъде заличено.

A21 България е глобална неправителствена организация с представителства в 12 държави по целия свят, която съществува и в България вече 7 години. Сферата й на дейност е борбата срещу трафика на хора и съвременното робство, в което живеят над 40 млн. души по цял свят днес. Усилията на А21 в работата срещу трафика на хора в и извън България, са резултат на разбирането, че в XXI век не е допустимо да има толкова много роби по света, повече откогато и да било в човешката история.

Повече подробности можете да откриете на

https://www.facebook.com/A21bg

За събитието в Плевен: https://www.facebook.com/events/2335033926719246/

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...