Акценти
Начало / Политика / За бъдещето на АЕЦ „Белене“ пита днес депутатът Васил Антонов министъра на енергетиката

За бъдещето на АЕЦ „Белене“ пита днес депутатът Васил Антонов министъра на енергетиката

Васил Антонов

Какви са възможностите за успешното завършване на АЕЦ  „Белене“ попита на днешния парламентарен контрол плевенският депутат от Коалиция „БСП – лява България” Васил Антонов. Въпросът му беше отправен към министъра на енергетиката Теменужка Петкова.
В резюмето си той посочи, че днес държавата не предприема нищо в посока стартирането отново на изграждането на централата, а потвърждение за това е и новата управленска програма на кабинета „Борисов 2“. И докато през първия му управленски период се говореше „за“ АЕЦ „Белене“, то в енергийната част на програмата на правителството сега няма и дума за перспективата за завършване на централата, заяви Антонов.
В своя отговор министър Теменужка Петкова посочи, че Народното събрание е подкрепило решението на правителството за спиране на проекта, а Министерство на енергетиката и НЕК стриктно изпълняват тези решения. Тя се спря и върху двете висящи международни арбитражни производства и възможното отражение при изразяване на позиция „за“ или „против“ продължаването на изграждането на АЕЦ „Белене“. Г-жа Петкова допълни, че съвсем скоро предстои арбитраж и може би е добре да бъдем по-предпазливи, когато имаме позиция по тази тема.
С позиция на изчакване няма как да стигнем до добро решение, бе категоричен Васил Антонов.  Той изтъкна, че в момента има три възможности за АЕЦ „Белене” – или държавата да продължи проекта, или да го предложи като частен, или да продължим да се снишаваме. Но ако изберем третото, тоест един министър на енергетиката не даде перспектива на най-скъпия проект, направен досега, то впоследствие отговорностите ще паднат върху него, както и върху правителството, от което той е част, бе категоричен плевенският депутат.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...