Акценти
Начало / Крими / Апелативният съд върна за ново разглеждане делото срещу убиеца на Мишел

Апелативният съд върна за ново разглеждане делото срещу убиеца на Мишел

съдебна_зала

Апелативният съд във Велико Търново е отменил  присъдата, постановената от Плевенски окръжен съд, с която призна 17-годишният Мирослав  Д. за виновен за убийството на 19-годишния Мишел, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Плевен.  Убийството беше извършено на 29 март миналата година в жк „Дружба” в Плевен. Подсъдимият прободе четири пъти с джобно ножче Мишел, като фатален се е оказал четвъртият удар, нанесен в сърдечната област. Съдът осъди Мирослав на шест години лишаване от свобода в Поправителен дом.

Според  решението на  Апелативния съд,  присъдата на Плевенски окръжен съд е постановена при съществени нарушения на процесуалните правила.

Според въззивния съд, събраните по делото доказателства не кореспондират с  изложеното в обвинителния акт и не подкрепят самопризнанието на подсъдимия, като основното противоречие касае соченият механизъм на извършеното убийство. Противоречие се откривали и в самия обвинителен акт.

При наличието на тези фрапиращи противоречия, решаващият съд е бил длъжен да изпълни задължението си за разкриване на обективната истина и да откаже искането на подсъдимия за провеждане на съкратено съдебно следствие, обясняват от Апелативния съд във Велико Търново.

Констатираните и допуснати нарушения, касаят процесуалната дейност на първостепенният съд, тъй като е провел специалната процедура по съкратено съдебно следствие, от една страна, без да са налице предпоставките за това, а от друга не е спазил и процесуалния ред за провеждането му.

При тези съображения Апелативен съд – гр. Велико Търново е отменил  на Плевенски окръжен съд и е върнал делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...