Акценти
Начало / Култура / Защо операта „Мадам Бътерфлай” няма да е в залата на Плевенския театър?

Защо операта „Мадам Бътерфлай” няма да е в залата на Плевенския театър?

buter

Прекрасната опера „Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини подготвят съвместно Русенската държавна опера и Общинската хорова формация „Гена Димитрова”. Спектакълът ще се играе на 24 февруари, понеделник, от 19 часа, но не на обичайното място в залата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен, а в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие”.

Музикантите, певците и техническият екип се изправят пред сериозно предизвикателство, тъй като залата не е най-подходящото място за реализиране на оперен спектакъл. Причината „Мадам Бътерфлай” да не се състои в Драмата е, че в нея текат интензивни репетиции на новото премиерно заглавие на театралите – „Женитба” на Гогол, и е ангажирана постоянно.

Проблемът за пореден път изважда на дневен ред въпроса с липсата на концертна зала в Плевен, който се коментира от години в културните среди. В близко бъдеще обаче няма изгледи той да бъде решен.

Въпреки необичайните обстоятелства около съвместния културен продукт на Русенската държавна опера и Общинската хорова формация „Гена Димитрова” професионализмът ще си каже думата и ще компенсира подобаващо новите фактори около реализирането на представлението.

Диригент на спектакъла ще е Хосе Пареа от Испания. Сопраното Лусине Данаилян (Армения) ще изиграе Чо Чо Сан. Останалите роли са поверени на Петя Цонева, Мая Владимирова, Стилиян Минчев, Александър Александров, Петър Костов, Петър Данаилов, Димитър Кюркчиев, Стоян Стоянджов и Евгени Ганев.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...