Акценти
Начало / Общество / Засилени проверки започват полицаите по повод 1 юни

Засилени проверки започват полицаите по повод 1 юни

Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” започва от 1 юни и ще продължи до 15 юни. В този период ще се извършва засилен превантивен контрол от органите на реда. Акцент на проверките ще бъде спазването на ограниченията на скоростта в населените места, спазването на предимство, неправоспособност, използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца.

През пролетно-летния период и след излизането на учениците в лятна ваканция значително нарастват опасностите за тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши. Инциденти с деца до 14-годишна възраст стават най-често в ролята им на пешеходци, когато са увлечени в игри, при неправилно и внезапно пресичане на платното и поради движение с превишена и несъобразена скорост на водачи в населените места. Децата и юношите от 10 до 17 години стават жертви на произшествия като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди, уточняват от полицията. При по-големите – между 15 и 17-годишни, сериозни травми и дори фатален изход най-често се случва, когато тийнейджърите се возят като пътници в автомобили и на двуколесни превозни средства, управлявани от възрастни и младежи. От полицията отчитат и тревожна тенденция – през последните години е високо нивото на аварийност с неправоспособни водачи, включително с непълнолетни юноши. Често важна съпътстваща причина за злополуките е липсващият родителски контрол.
Друг сериозен проблем, от който следва високо ниво на пострадалите при произшествия, е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца.

По време на акцията полицейските служители ще реагират и ще се намесват превантивно при констатиране на рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и близо до него, с цел предотвратяване на инциденти. При контрола ще се акцентира и върху управление на мотопеди и мотоциклети от неправоспособни малолетни и непълнолетни, както и използването на предпазни каски. Регулярно ще се реализира контрол за спазване ограниченията на скоростта с мобилните заснемащи системи в населените места и в районите на рискови пешеходни пътеки.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...