Акценти
Начало / Култура / Графити вместо прозорци блеснаха на изоставена сграда

Графити вместо прозорци блеснаха на изоставена сграда

Една изоставена, потънала в немара стара сграда в центъра на Плевен от вчера е по-приветлива, по-цветна и по-радваща минувачите. За това помогна ентусиазмът и креативността на 15 ученици от НУИ „Панайот Пипков”, участващи в проекта „Да нарисуваш културата си на стената” по програма „Учене през целия живот” на Центъра за развитие на човешките ресурси. В продължение на две години плевенските ученици и партньорите им от Испания, Франция, Полша, Румъния, Унгария и Турция участваха в разменени гостувания, опознаваха културите на страните участнички, създаваха запознанства и най-важното – творяха заедно.

В арт практиката на централната плевенска улица учениците от НУИ „Панайот Пипков” показаха графити рисуването като алтернативен начин за себеизразяване, който поставя и предизвикателството да разчетем посланията им, отправени към нас. Чрез средствата на street art те облагородиха и вдъхнаха нов живот на една почти вековна сграда, със забележителна архитектура, но погубена от времето и немарата. Преобразената къща е на ул. „Иван Вазов” до Общинска галерия „Христо Бояджиев”. С десет графити пана прозорците на къщата отново „прогледнаха” към пъстрия свят наоколо, а входната врата отново е гостоприемно открехната. Със средствата на графити техниката учениците промениха носталгичния изглед на къщата и със сигурност провокират положителни чувства и усмивка у миновачите.

Платната-очи учениците създадоха само за седмица под напътствията на своите преподаватели по изобразително изкуство – Валентин Тодоров и Илиян Ангелов, и  консултанта по проекта – художникът Иван Велчев – Йово.

Съорганизатори на арт инициативата са Община Плевен и ХГ „Илия Бешков”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...