Начало / Общество / Заразените с бруцелоза животни в Ракита са ефтаназирани

Заразените с бруцелоза животни в Ракита са ефтаназирани

Днес в с. Ракита е извършена евтаназия на всичките 25 кози, болни от бруцелоза. Със заповед на директора на Областна дирекция по безопасност на храните, д-р Иван Йорданов, бе назначена Комисия, която да извърши умъртвяването на животните, след което бяха извозени до екарисажа в Шумен, съобщават от пресцентъра на Община Червен бряг.

По време на манипулацията е осигурено присъствие от представители на РУ на МВР Червен бряг, на Общинския инспекторат, както и на зам.-кмета на Община Червен бряг,  и кмета на село Ракит.

25-те заразените животни са само от едно стопанство и са закупени преди няколко месеца от град Рила, където беше локализирано огнището на болестта. След като взетите показаха положителен резултат за бруцелоза, животните са затворени, а млякото им се унищожава по специално определени за това траншеи. От съображения за безопасност е затворен и единственият млекоизкупвателен пункт в селото, независимо че не е приемал мляко от заразените кози, уточняват от общинския пресцентър.

Взети са проби от всички животни във фермата, но единствените положителни проби са показали само козите, закупени от Рила.

Продължава вземането на проби и от останалите животни в селото, които са около хиляда, допълни кметът на Ракита, Нинчо Иванов.Той уточни, че е въведен 14-дневен карантинен срок, през който се забранява влизането и излизането на животни в селото, ограничена е пашата, както и клането на животни. Местното население и личните лекари в с. Ракита са информирани за симптоматиката на болестта. Основно по тяхна информация се правят прегледи и се насочват към максимален брой хора за взимане на проби. Продължават да се правят изследвания, докато това което е предвидено като мерки от епизоотичната комисия промени посоката си.Двама души засега имат клинична картина на заболяването и се проследява състоянието им. Осигурено е засилено присъствие на органите на МВР, които следят за спазването на ограничителните мерки.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...