Акценти
Начало / Здравеопазване / Заради новите технологии все повече млади хора имат проблеми със слуха

Заради новите технологии все повече млади хора имат проблеми със слуха

УМБАЛ презентация

Все повече млади хора имат сериозни проблеми със слуха, това станя ясно от специалната мултимедийна презентация д-р Георги Николов от Университетската болница „Д-р Георги Странски” – Плевен, представена днес пред лекари-преподаватели, здравни работници и студенти от Факултет „Здравни грижи“ на Медицински ,ниверситет – Плевен. На презентацията присъстваха още заместник директорът по финансите на болницата Тунай Потурлиев, главната сестра Ивайла Петкова.  Днешното мероприятие е част от Великденска благотворителна инициатива – 2015 г. на Клиниката по УНГ, кoято се провежда и в рамките на честването на 150-годишнината от създаването на Университетската болница. Събитията са под надслов „С благодарност и уважение към проф. д-р Тодор Маринов от неговите ученици и последователи”.  В тази връзка Клиника по УНГ за пета поредна година провежда  благоворителна кампания, като тази година акцентът пада върху новите технологии и как те вредят върху слуховъзприятието, както и как могат да се използват въпросните технологии безопасно.

слушалки6След като бяха проведени редица срещи с ученици от плевенски училища, сегашната бе проведена и пред лекари, здравни работници и студенти, а целта е  разяснение как да се използва правилно  така нареченото хендсфрии и колко силно хората трябва да слушат музика. Бяха раздадени и награди – ретро слушалки,  на правилно отговорили на въпроси след презентацията. Още веднъж бе повторено „златното правило”, а то е 60/60, т.е.  60 минути да слушаш музика с височина 60, показано на потенциометъра. Д-р Николов даде още разяснения относно спазване хигиена на слуха  – той поясни, че сегашните слушалки, само с гумичка накрая, като на повечето смартфони, са вредни, а много по-полезни са ретро слушалките с големите наушници, които изолират околния шум и така може да се слуша безпроблемно музика и без да се усилва звука. Голяма част от изпълнителите вкарват така наречения инфразвук в музиката си, а този звук дразни изключително много органите и възбужда вегетативната нервна система, поясни д-р Николов.

Изводите – всеки обича да слуша хубава музика, но не бива да прекалява със силата на звука, трябва да използва подходящи слушалки, когато има желание да слуша музика през портативно устройство, и ако случайно е слушал 2 часа днес музика със сила 100 децибела, трябва да знае, че ушите му се нуждаят от 16 часа почивка след това, за да се възстановят.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...