Начало / Общество / Единици пречат на цели блокове да се включат в безплатното саниране

Единици пречат на цели блокове да се включат в безплатното саниране

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Съседи са готови да стигнат до съд заради Националната програмата за безплатно саниране на панелни блокове. Това обяви днес кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков по време на пресконференция в клуба на БТА. Той сподели, че вече на няколко пъти получава сигнали, че заради един живущ в блока, съседите му не могат да кандидатстват по програмата. Разговаряно е вече с няколко такива човека, които категорично са отказали да се подпишат, за да може да бъде извършено безплатното саниране. Те отговаряли,че така са им казали от партията, като проф. Стойков подчерта, че става на въпрос за различни партии, а не само за една. „Знам, че като станат първите 10 блока и другите видят, че всичко е безплатно, ще подадат още 100. Ще искат после и други, но средствата ще бъдат изчерпани”, тези свои притеснения изказа кметът.

В Плевен има над 200 блока, които отговарят на критериите за саниране, но на този етап само 10 са подали документи и са сключени договори. Дори в Благоевград има вече подписани 50 договора, а тук единици блокират проекта, при условие, че хората от 8-9 входа в блоковете са се обединили. Именно затова част от съседите искат да съдят несъгласните за пропуснати ползи, които са в размер на от около 1 млн. лв. за блок.

Проф. Стойков уточни за тези, които се притесняват, че остъкления на тераси няма да се премахват, а ще бъдат подменени с нова дограма, така че и този въпрос не бива да ги смущава.

Кметът обясни още, че около три месеца трае самата обществена поръчка за избор на фирма, която да извърши санирането. Всяка фирма ще може да кандидатства за по един блок и в случай, че бъде одобрена, тя няма да има възможност да кандидатства за друг. По този начин ще се даде шанс на повече плевенски фирми да се включат в санирането, а и ще се ограничи възможността само една голяма фирма да вземе всички поръчки.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...