Акценти
Начало / Здравеопазване / Заради нарушения РЗОК-Плевен не е изплатила близо 266 000 лева на договорни партньори

Заради нарушения РЗОК-Плевен не е изплатила близо 266 000 лева на договорни партньори

РЗОК - ПлевенЗа първите шест месеца на 2014 г. РЗОК-Плевен е заплатила за извършване на медицинска дейност и за отпускане на лекарства за домашно лечение по общо 618 договора на територията на Плевенска област, информират от Районната здравна каса.  Договорите с общопрактикуващи лекари са 201, с лекари-специалисти те са 110, 150 са с дентални лекари, 23 – с болници и 134  – с аптеки.

След извършен предварителен контрол на отчетната документация на изпълнителите на медицинска помощ и аптеки през първото шестмесечие на 2014 г. са отпаднали от заплащане средства в размер на 265 576  лв., което е с 85 179 лв. повече спрямо първото полугодие на 2013 г.

Най-честите  причини за отпадане от заплащане на средства, след предварителен контрол, са отчитане на дейност на лица с  прекъснати здравоосигурителни права, отчитане на дублирани дейности и нарушения в работата с първични медицински документи.

За първото полугодие контролните органи на РЗОК-Плевен са извършили 714 проверки на изпълнители на първична и на специализирана медицинска помощ. Ръстът на тези проверки спрямо 2013 г. е около 109%, отчитат от Здравната каса в Плевен.  Причината е в извършването на своевременен контрол на отчетената надлимитна дейност от страна на лечебните заведения и ритмичното й  заплащане.

С констатирани нарушения са завършили 470 от проверките, което показва  ефективност на контролната дейност в размер на приблизително 66 %, колкото е била за същия период на предходната година.

Проверките, установили  неоснователно  получени суми  за този период на 2014 г., са 282, което показва приблизително 40 % ефективност на контролната дейност.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...