Акценти
Начало / Общество / Започна конкурсът „Дърво с корен 2016“

Започна конкурсът „Дърво с корен 2016“

Започна конкурсът „Дърво с корен 2016“, съобщават организаторите. И тази година те ще очакват предложения за специални дървета и причините защо всяко едно от тях заслужава да стане любимо дърво на България през 2016 година.

Тази година има нова категория – „Изборът на експертите“. Тя е за дървета, оценени като интересни и ценни от знаещите в областта – ботаници, дендролози, лесовъди, арбористи, горски служители и др.

За да се включите в конкурса, трябва да изпратите вашата номинация до 31 август 2016 г. на: [email protected] или на адрес: гр. София 1612, кв. Хиподрума, ул. Феликс Каниц 13, ет. 1, Фондация „ЕкоОбщност“.

Номинацията трябва да съдържа история на дървото и описание защо това дърво е специално и заслужава да стане любимо дърво на България, както и поне 3 снимки на дървото (в електронен формат). На снимките трябва да се вижда цялото дърво, като допълнително може да изпратите и отделни части от него в по-близък план по своя преценка. Фотографиите да са с добро качество (резолюция) и кратък пояснителен текст към всяка от тях. Посочвайте името на автора на снимките. Номиниращите носят отговорност при нарушение на авторските права на фотографите.

Местоположение на дървото на дървото също трябва да бъде посочено – населено място или местност, където расте дървото (при възможност и GPS координати). Описание на дървото – вид, височина, обиколка, възраст.
Нужната информация за номиниращия е: име и населено място, възраст, адрес за кореспонденция, електронна поща, телефон за връзка.

Номинации за несъществуващи днес или нарисувани дървета няма да бъдат разглеждани. Приемат се номинации само за дървета, които се намират на територията на България. Дървета, печелили в основната категория „Дърво с корен” в предходни издания на конкурса, не могат да участват повторно.

Дървото, победител в „Дърво с корен 2016”, ще получи диагностика с препоръки за подобряване на състоянието му от Асоциацията на арбористите в България. То ще получи и привилегията да представи България в конкурса „Европейско дърво на годината 2017”.

Останалите категории ще бъдат отличени с нощувка за двама в комплекс „Косовските къщи“, с. Косово, общ. Асеновград, рафтинг приключение от „Адвенчър нет“, абонамент за National Geographic България, абонамент за NG Kids България, ваучер за посещение на Детски научен център „Музейко”. Всички номинации ще бъдат качени и видими във Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен”, заедно с имената и населеното място на номиниращия.

Номинациите ще бъдат разгледани от независимо шестчленно жури, което ще излъчи 10 финалиста в основната категория „Дърво с корен 2016”, 3-ма финалиста в категория „Вековните дървета говорят”, както победителите в допълнителните категории „Млад природолюбител” и „Изборът на експертите”.

Финалистите в „Дърво с корен 2016” и „Вековните дървета говорят” ще участват в онлайн гласуване на интернет страницата на Фондация „ЕкоОбщност“, което ще се проведе от 9 септември до 10 октомври 2016 г. и ще определи победителите в съответната категория.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...