Акценти
Начало / Общество / Близо 2000 лева събрани от продажба на детски рисунки за лечението на малката Яна

Близо 2000 лева събрани от продажба на детски рисунки за лечението на малката Яна

1976 лева е събраната сума от продажби на детски рисунки за лечението на малката Яна от Плевен. Това съобщиха от Арт школа „Таланти” в социалната мрежа, изказвайки своята благодарност към всички, отзовали се на призива за помощ. Навръх празника на детето – 1 юни в Къщата на художниците в Плевен беше открита благотворителна изложба на детски рисунки, с която да се събират средства за плевенчанчето, която се бори с коварната болест рак.

Яна е на 1 година и 7 месеца и е с диагноза двустранен невробластом (рак на надбъбречните жлези). През 2015 г. момиченцето е оперирано в Тюбинген, Германия. Претърпява шест химиотерапии. Поради съмнения за рецидив Яна отново трябва да замине за Германия, за да се направят нужните изследвания. Здравната каса не поема лечението на детето. То се нуждае от хидрокортизон 20 мг, който не се внася в България и родителите са принудени да го набавят от Гърция. Освен това, се нуждае от рейши, коластра за подсилване на имунната система и изчистването на на организма от токсините от химиотерапиите и ядрено-магнитен резонанс.

Фондът за лечение на деца поема само разходите за изследванията, които предстоят да бъдат направени в Германия и след това ще стане ясно каква сума ще е необходима за самото лечение.

В изложбата бяха подредени картини на деца от Арт школа „Таланти”, българско училище в Сиатъл, САЩ и 140-то СОУ „Иван Богоров” – София.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...