Акценти
Начало / Здравеопазване / Започнаха скрининговите прегледи за рак на гърдата

Започнаха скрининговите прегледи за рак на гърдата

От днес започнаха на практика скрининговите прегледи за рак на гърдата в МБАЛ “Св. Панталеймон” в Плевен. Това се случва по проекта на здравното министерство “Спри и се прегледай”. Инициативата е национална и основната й цел е ранна диагностика на рак на маточната шийка и млечната жлеза при жените и рак на дебелото черво при жени и мъже.

За момента в лечебното заведение ще се извършва само мамография, прегледите са в сряда и петък от 14.00 до 18.00 часа след предварително записване на телефон 064/ 87 20 20, уточни д-р Грета Апостолова, специалист по образна диагностика. Тя обясни, че целта е да се открият евентуалните заболявания в най-ранен стадий при пациенти, които може и да нямат симптоми. А ранното лечение е много по-успешно, допълни д-р Апостолова.

Ще припомним, че по проекта за безплатни скринингови изследвания ще бъдат изпратени покани до близо 6 000 души в Плевенска област. Хората, до които са разпратени, са подбрани на случаен принцип. В самата покана има специален пациентски код, който се въвежда в електронната система за отчитане на данните от прегледите. Получилите такова известие нямат право да преотстъпват на други хора правото на скринингови прегледи, уточни координаторът по проекта за Плевенско д-р Ирина Джикова от Регионалната здравна инспекция.

Целева група за преглед за рак на маточната шийка са жени на възраст от 25 до 60 години /цитонамазка/, за рака на млечната жлеза /мамографски преглед/ – жени от 50 до 69-годишна възраст, а за скрининг на рака на дебелото и правото черво /анализ за скрита кръв във фекалиите/ – жени и мъже, навършили 50 години.

Освен в МБАЛ “Св. Панталеймон”, прегледи в Плевен ще се правят и в ДКЦ II като още няколко лечебни заведения са в процес на подписване на договори по проекта, допълни д-р Джикова. Тя информира за много голям интерес към скрининговите изследвания от страна на получилите покани като уточни, че дневно между 50 и 60 човека се обаждат и питат за повече подробности. Предвидено е прегледите да се извършват до края на този месец, но за да може проектът да приключи успешно, срокът може да се удължи, каза още д-р Джикова.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...