Акценти
Начало / Общество / Започва седмицата на пътната безопасност

Започва седмицата на пътната безопасност

“Безопасността на пешеходците, уязвими участници в пътното двежение в градските райони” е темата на започващата днес втора Международна седмица за пътна безопасност. Решението за това е взето на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 4 април 2012 год., глобалната седмица продължава до 12 май включително.

Според статистиката на плевенската пътна полиция, причина за настъпване на автопроизшествия е движението с несъобразена скорост, отнемането на предимство, съчетано с неправилно или внезапно пресичане на пътното платно от страна на пешеходците.

Във връзка с инициативата, кметът проф. Димитър Стойков обяви по-рано и плановете на местната администрация като стана ясно, че в бюджета на Община Плевен за тази година за дейности за организация и безопасност на движението са предвидени 405 хил. лева.

Най-голяма част от средствата – 110 хил. лв., са за полагане на хоризонтална маркировка. Община Плевен възложи и вече започна подновяване на хоризонталната маркировка, като се предвижда маркировка по първостепенната улична мрежа и при училищата и детските градини.

За монтаж и ремонт на предпазни съоръжения на кръстовища при детски и учебни заведения са предвидени 40 хил. лв. Ще се обърне внимание основно на пешеходната пътека на ул. „Дойран” след кръгово кръстовище, ще се ремонтират предпазните съоръжения в жк “Сторгозия” при СОУ „Стоян Заимов”, ПГ по автотранспорт, ПГ по строителна техника, ОУ „П. Яворов”, читалище „Ракитин”, кръговото кръстовище на ул. „Неофит Рилски” и ул. „София”. “Не минава и ден без да се наложи да се сменя някоя част от предпазните съоръжения, изкъртени или смачкани от движещи се с висока скорост в рамките на Плевен водачи”, коментира проф. Стойков и призова към разумно шофиране.

С 20 хил. лв. ще се монтират и ремонтират пътни знаци и табели, които ще сигнализират участъците с намалена видимост на общинските пътища за населените места Тученица, Къшин, Николаево, Върбица  и др. 40 хил. лв. ще бъдат вложени тази година в монтирането на пътна стоманена ограда – мантинела на подпорната стена на р. Тученишка по ул. „Дойран” и ул. „Българска авиация”.

Предстои Плевен да се сдобие с нови три повдигнати пешеходни пътеки, които ще изострят вниманието на водачите най-вече при учебни заведения – те ще са на ул. „Цар Самуил” при ОУ „Лазар Станев”, на ул. „Бяло море” при ОУ „Единство” и при ОУ „П. Яворов”. Покрай училища и детски градини ще са и новите ограничители на скоростта, които ще се изградят – два ще има на ул. „Цар Самуил” при спортна зала и при транспортния портал на ОУ „Лазар Станев”, два ще са и при ОУ „Отец Паисий”, ограничител на скоростта ще се направи на ул. „Н. Бозвели” при входа на ЦДГ „Звънче” и на ул. „Карлово” при детската площадка. За тези дейности са предвидени общо 35 хил. лв., други 70 хиляди ще бъдат вложени за осигуряване на видеонаблюдение на детски площадки.

До края на годината светофарна уредба трябва да бъде построена и на бул. „Георги Кочев” и ул. „София”.

Проф. Стойков допълни, че за миналата година от бюджета на Община Плевен са усвоени над 215 хил. лв. за подобряване на безопасността на движението по уличната и пътна мрежа на територията на цялата община.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...