Акценти
Начало / Здравеопазване / Започва имунизацията срещу грип

Започва имунизацията срещу грип

Необходимите количества противогрипна ваксина Инфлувак вече са доставени в плевенската Регионална здравна инспекция и който желае, може да си я постави. Това обяви на среща с журналисти д-р Валентин Цанков от инспекцията. Холандската ваксина, заедно с поставянето, е 10.36 лева в РЗИ. Очаква се в близките дни да бъде получена и френската Ваксигрип, чиято цена с поставянето ще е 10.40 лева.

Според анализи на Световната здравна организация тази зима се очаква да ни връхлетят три грипни щама. Единият е добре познатият А грипен вирус “Калифорния”, от същия тип е и щамът “Виктория”. “Уисконсин” – В грипен вирус пък е нов. Противогрипните ваксини се разработват на база данните на СЗО и за 2012-2013 година в тях е включен и новият “Уисконсин”, докато през миналата освен за “Виктория” и “Калифорния”, ваксините са включвали и “Пърт”.

Д-р Цанков обясни, че щамовете като видови характеристики се менят всяка година, измененията се следят от Световната здравна организация и на тази база се правят и противогрипните ваксини. Новият за България щам “Уисконсин” е засечен през 2010 год. като наблюденията в световен мащаб са, че този грип протича леко и без сериозни усложнения.

Що се отнася до това кога трябва да се направи противогрипната имунизация, специалистите са категорични, че сега е подходящият момент. Заболяемостта от грип и остри респираторни инфекции в региона е много ниска, времето все още е хубаво, затова е препоръчително склонните към усложнения от грип, хронично болните и децата да се имунизират най-късно до средата на ноември. За изработването на имунитет срещу грипните щамове в човешкия организъм са необходими най-малко 14 дни от поставянето на ваксината.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...