Акценти
Начало / Общество / Започват четвъртите номинации за „Дърво с корен”

Започват четвъртите номинации за „Дърво с корен”

За четвърта поредна година стартира конкурса „Дърво с корен” на фондация „ЕкоОбщност”, който цели да достигне и докосне повече хора с истории за любими дървета, отпечатали се в живота ни – с истории от детството, спомени за запазени родове, израстването, приятелството, природата и родното място. Да ни накара да се вгледаме във величествените стволове и гъстата сянка на зеленото богатство около нас и да проявяваме повече грижа за опазването му, уточняват организаторите.

Тази година номинации се приемат до 15 септември в четири категории. Първата е „Дърво с корен” – водещата категория, която ще осигури преглед и грижа за дървото-победител, а то ще представи и България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2014”. Втората е „Млад природолюбител” – за дървета, номинирани от младежи, младежки групи, ученически клубове, училища или детски градини. „Дърво с бъдеще” обединява номинации на млади дръвчета, за които някой полага грижа и подпомага развитието им.

Новото в тазгодишния конкурс е, че включва специална категория за вековни дървета на територията на София „Вековните дървета говорят”. Целта й е да насочи вниманието на обществото към столетните пазители на паметта за исторически личности и събития. Победителите в категориите „Млад природолюбител” и „Дърво с бъдеще” ще бъдат определени от жури. То ще излъчи и 3 вековни дървета от София, които ще се състезават за гласовете на публиката, за да станат победител в категория „Вековните дървета говорят”.

Журито ще посочи и 10-те най-интересни дървета с истории от цялата страна, за които всеки ще може да гласува онлайн, за да бъде избран победителят в конкурса „Дърво с корен. Гласуването ще се осъществи онлайн и ще се проведе от 1 октомври до 1 ноември 2013 г., на страницата на фондация „ЕкоОбщност” – www. bepfbg.org.

Конкурсът е отворен за участници от всички възрасти и занятия – деца, младежи, възрастни. Допуска се и участие на групи по интереси, напр. клубове (вкл. професионални, младежки, ученически, др.), неформални групи и институции, организации, фирми.

Как можете да номинирате дърво за участие в конкурса може да разберете на интернет страницата на „ЕкоОбщност”. Предложения се приемат до 15 септември.

Ще припомним, че във второто издание на конкурса сред номинациите на десетте дървета финалисти имаше и две от Плевенско. Едната беше за 150-годишен дъб в централната част на Лавров парк край Горни Дъбник. Второто дърво също беше дъб на 200-300 години, който е в местността Маджаров геран край Коиловци.

В третото издание през 2012-та се включиха две номинации от Помощното училище интернат „Асен Киселинчев” в Долни Дъбник – за 45-годишна череша, която расте в училищния двор, и за млада издънка на отсечен преди години явор. Третото предложение беше от плевенската ЦДГ „Калина” за 21-годишен орех в двора на градината.

Миналата година наградата в категорията „Млад природолюбител” в конкурса получи Клуб „Млад еколог” от Помощното училище-интернат заради грижите за издънката на яворовото дръвче.

Дано и тази година от Плевенско постъпят интересни предложения, които да бъдат отличени, а защо не и да представят страната ни през 2014-та на световно ниво.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...