Акценти
Начало / Общество / Денят на Св. Марина е последен от Горещниците

Денят на Св. Марина е последен от Горещниците

Днес православната църква почита паметта на Св. Великомъченица Марина. Тя е дъщеря на езически жрец от Антиохия, живяла през III век. От малка останала без майка, а баща й я възпитал в идолопоклонничество. Независимо от това, Марина приела християнството още на 12-годишна възраст, но понеже в Антиохия и близките околности нямало свещеник, който да извърши светото тайнство “кръщение”, тя останала непокръстена.

Когато навлязла в 16-тата си година, тя срещнала управителя на източните римски провинции Олибрий. Той бил поразен от хубостта й и веднага я поискал за жена. Девойката не скрила от него, че е християнка и заявила, че нейният единствен жених е Христос. Разгневен от дързостта й, Олибрий не само я издал на баща й, който станал и нейният пръв съдник и гонител, но я подложил и на жестоки изтезания. Веднага я задържали и започнали да я измъчват, приковавали я към дърво, опалвали раните й с огън /откъдето идва и името й Опална или Огнена/. Накрая я вързали с вериги и я хвърлили в грамадна каца с вода. Младото момиче приело това изтезание като вид кръщение с вода и започнало да се моли на Господ да й развърже веригите. Едва свършила молитвата и оковите се разкъсали, неизвестна светлина огряла Марина, а тя започнала да пее хвалебствена религиозна песен. За своето странно христово кръщение девойката получила смъртна присъда – била посечена с меч.

Според народните вярвания, Св. Марина посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. Тя се почита и като покровителка на брака, водите и Южното Черноморие. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име, има лечебни води, които са особено силни на 17 юли. На Св. Марина е и третият от Горещниците. В деня на нейния празник стопаните гасят стария огън в огнището и запалват „нов” или „жив огън”. В районите на Странджа, Родопите и по поречието на реките Струма и Места Св. Марина се почита като господарка на змиите. На нейния празник жените не работят – не пипат конци и въжета, не режат и не плетат, за да не ги хапят змии.

Имен ден днес празнуват Марина, Марин, Маринка, Маринчо.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...