Акценти
Начало / Общество / Започват проверки на състоянието на пешеходните пътеки

Започват проверки на състоянието на пешеходните пътеки

Масови проверки на състоянието на пешеходните пътеки започват в цялата страна.  Създадена е организация за изпълнение на указанията, подписани от министрите Цветан Цветанов и Лиляна Павлова, съобщават от МВР. Главна дирекция „Охранителна полиция” е изпратила писмо до СДВР и областните дирекции на МВР в страната с допълнителни разпоредби за извършване на проверки на състоянието на пешеходните пътеки.

Целта е те да бъдат приведени в съответствие с изискванията на одобрените „Указания за обезопасяване на пешеходните пътеки по пътища, отворени за обществено ползване и по улиците в населените места”.  Те бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Цветан Цветанов  и Лиляна Павлова.
На администрациите, управляващи пътищата и на службите, определени от министъра на вътрешните работи за контрол по спазване правилата за движение по места, е възложено да се извърши анализ на конкретната пътно-транспортна обстановка в пряка връзка с интензивността на пешеходните и автомобилните потоци. Затова е необходимо да се набележат пешеходните пътеки с изявена аварийност, както и с висока интензивност на движение. Трябв да се определят пътеките, които следва да се обезопасят с допълнителни мерки като изкуствени неравности или да се положат повдигнати пешеходни пътеки. Това се отнася особено при пресичане на пътища и улици с две и повече ленти на движение. Предвижда се също така на места маркировката на пешеходните пътеки да бъде положена върху цветен фон и/или със светлоотразителни перли в боята. Ще се прецени къде трябва да бъдат инсталирани пътни светофари за регулиране на движението, както и да се монтират конзоли с хоризонтално разположени светофарни секции с бягаща човешка фигура.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...