Акценти
Начало / Култура / Деветгодишен взе Голямата награда от конкурс “Освобождение”

Деветгодишен взе Голямата награда от конкурс “Освобождение”

Рисунката „Боримечката и черешовото топче” на 9-годишния Светослав Апостолов от СОУ „Бачо Киро” в Летница беше отличена с Голямата награда в  тазгодишното издание на Националния конкурс за детска рисунка „Освобождение”. Конкурсът, организиран от Община Плевен и дирекция „Военноисторически музеи” , се провежда от 1999 г. в навечерието на Националния празник – Трети март.

Тази година в него участваха 580 творби на деца от 55 населени места на страната. „Освен от  традиционните градове, участници в конкурса, рисунки изпратиха и деца от отдалечени и малки селища на България, като село Скутаре – община Марица, село Брусен – община Етрополе, село Черноочене – община Кърджали, село Баните – община Смолян”, каза при откриването на изложбата с най-добрите рисунки директорът на ВИМ – Плевен Милко Аспарухов. Традиционно изложбата е подредена във фоайето на Панорамата.

Наградите на отличените малки художници връчи зам.-кметът Алексей Зелов.

Освен Голямата награда, бяха връчени награди в две възрастови групи. В групата от 1 до 4 клас Първа награда беше присъдена на Виктория Иванова от 1а клас на ГПЧЕ – Плевен. Във втора възрастова група от 5 до 8 клас с Първа награда е рисунката на Павел Павлов  – 7 клас, СОУ „Цанко Церковски” – Полски Тръмбеш.

Наградата за най-малък участник беше присъдена на 6-годишният Явор Петров от Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...