Акценти
Начало / Общество / Започват проверки за карти за градския транспорт на деца до 7 години

Започват проверки за карти за градския транспорт на деца до 7 години

От 1 февруари ръководството на дружество „Тролейбусен транспорт” Плевен е разпоредило проверки за това дали возещите се в градския транспорт деца до 7-годишна възраст вече имат издадени карти. Според наредба на Министерство на транспорта, от началото на тази година дори най-малките трябва да пътуват с карти, които им гарантират застраховка като пътници – така, както е с билетите, уточни инж. Ангел Несторов, управител на дружеството. Отново според разпоредбите, въпросните карти се издават от най-голямото дружество-превозвач в съответните населени места.

След координация с Община Плевен, чийто печат също трябва да стои върху картите, начало на издаването на новите документи беше дадено още през декември миналата година. „При стартирането интересът беше много слаб, в началото на януари имахме само 10 издадени такива карти на деца, а в момента те са вече над 200”, уточни инж. Несторов. В самите тролейбуси контрольорите също провеждат своеобразна информационна кампания, от каквато се оказва, че има нужда. Защото повечето от родителите на малчугани до 7-годишна възраст не знаят, че трябва да извадят карта на детето.

Това, което трябва да направят майките или татковците, е да отидат в центъра за издаване на карти на “Тролейбусен транспорт”, да носят акта за раждане на детето и негова снимка. Така единственото, което родителите ще трябва да заплатят, е снимката на детето, защото самата карта е безплатна. В новата наредба е указано, че картите са задължителни за всички, без значение колко често малчуганите ползват градски транспорт. Другият вариант е, ако детето няма издадена карта, родителите да му купуват билет при пътуване, но това е финансово неизгодно, коментира инж. Нестров. Срокът на валидност на картата е една календарна година или до навършване на 7 години на детето. С новия документ дете до 7 години от Плевен ще може да пътува с градски транспорт в цялата страна и във всички видове градски транспорт.

Отчитането на детските карти дружеството ще прави от момента на издаване на такава, а процедурата е същата като за учениците и за възрастните граждани над 65-годишна възраст. Още миналата година от “Тролейбусен транспорт” бяха поръчали 10 000 карти като неофициалните данни са, че малчуганите до 7 години са около 7 000.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...