Акценти
Начало / Образование / Започват проверки в детските градини заради множество сигнали от родители за нарушения на наредбите

Започват проверки в детските градини заради множество сигнали от родители за нарушения на наредбите

От утре представители на отдел „Образование” на Община Плевен тръгват на проверки в детските градини в града заради сигнали за нарушения на правилата за летния режим на работа на детските заведения и за препълнени над норматива групи. Това съобщи днес на редовната оперативка началникът на отдел „Образование” – Йонита Иванова. Междувременно от Общината са поискали от директорките на детските градини да представят информация за броя на подадените заявления за приемане в детските градини и броя на записаните деца. Както писахме, майки се оплакват, че в определени градини групите са от по 33-35 деца при норматив 25. Причината е, че директорки си позволяват да записват деца над допустимата бройка, тъй като са на техни познати.

По този повод кметът категорично заяви, че подобно поведение няма да се толерира. Той съобщи още, че е подписал писмо до директорките на детските градини в Плевен, което е в отговор на множество сигнали от родители относно затваряне на детските заведения през юли и август.  В писмото се напомня, че директорките  „са длъжни да осигурят на всяко дете достъп до детското заведение съгласно нормативната уредба и няма юридическо основание от родителите да се изискват служебни бележки, които да удостоверяват, че през летните месеци ползват или не ползват годишен отпуск и този факт да се  използва като мотив детето да посещава или не детското заведение”. В писмото се казва още, че „Община Плевен  по никакъв начин не е поставяла подобни изисквания”, като се допълва,, че организацията за използване на отпуски на персонала, осигуряването на равен достъп на всяко дете до детско заведение е задължение на директора и се осъществява целогодишно.

Това становище трябва да бъде поставено на видно за родителите място в детските градини в Плевен, стана ясно на оперативката днес.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...