Акценти
Начало / Общество / Плевенски майки със зов: Кмете, помогнете, в детските градини децата са наблъскани като в инкубатор

Плевенски майки със зов: Кмете, помогнете, в детските градини децата са наблъскани като в инкубатор

Група плевенски майки разпространиха чрез медиите обръщение към кмета Георг Спартански, в което настойчиво молят за помощта му, за да се прекратят, по техните думи, безобразията, които се случват в детските градини в Плевен.

„В момента в гр. Плевен излизат класираните и приети 3-годишни деца за първа група в детските градини.  В центъра на Плевен се случват ужасяващи неща, за които някой трябва да потърси отговорност на директорките, приели ненормално голям брой деца в една група. Нашите деца ще се обучават в групи от 33 – 35 и повече деца според списъците на ЦДГ № 1 Щастливо детство – 33 деца, филиал – 33 деца, ЦДГ №13 Иглика – 33 деца ЦДГ Чучулига, ЦДГ №8 Щурче, ЦДГ №5 Слънце повече от 32 деца”, посочват групата майки, чиито деца на 15 септември трябва да тръгнат на детска градина.

Те са обезпокоени от малкото място, което ще имат децата и от факта, че „една лелка ще се грижи за две групи с общо 66 деца”. Майките са категорични, че това е безумие и посочват, че „ наредбите на МОН регламентират в детските градини групите да са максимум 25 деца” и задават въпроса защо в Плевен не се спазват тези законови изисквания. Според майките ситуацията е същата с ОДЗ №6 Незабравка, ОДЗ Еделвайс в жк. Сторгозия.

Децата живеят като пилета в инкубатор, заявяват разтревожените родители. „Ние си избираме градините според близост с дома ни, а се оказва, че в тези градини се приемат деца от целия град. Къде да отидем, за да сме спокойни за децата си? Умоляваме Ви за Вашата намеса, да се въведе ред и се оптимизира броят на децата в първа група. Най – малките, най – безпомощните, най – боледуващите. Надяваме се да си спазите предизборните обещания, които май са само популизъм и няма да оставите този проблем, както с храната в детските градини. Умоляваме Ви, помогнете”, завършва писмото зов на плевенски майки за помощ от кмета на града.

Снимка:архив

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...