Акценти
Начало / Общество / Заповеди за освобождаване на помещения, ползвани от партии, издаде кметът

Заповеди за освобождаване на помещения, ползвани от партии, издаде кметът

Пет заповеди за освобождаване на помещения, ползвани от политически партии, издаде кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Заповедите са с дата 8 юли. Четири от тях са адресирани до общинския съвет на СДС, петата – до Обединени земеделци.

От текста става ясно, че още на 3 юни до партиите е изпратено уведомление за доброволно освобождаване на помещенията, които са частна общинска собственост, даден е 5-дневен срок за освобождаване и 3-дневен – за внасяне на възражение. Такова възражение е внесено само от Обединени земеделци, за което е пояснено, че е неоснователно.

В заповедите са уточнени помещенията – Обединени земеделци трябва да освободят ст. 404 и 411 на етаж 4 в административната сграда на ул. „Дойран” 140, а СДС – помещението в Градската градина, клуба в жк „Дружба” до блок 111, в жк „Сторгозия” до блок 43, както и стаи от 101 до 110 /включително/ на първия етаж и стаи от 212 до 217 /включително/ и стая 220 на втория етаж в сградата на ул. „Димитър Константинов” 23. За всички тези имоти отново има 5 дни срок за доброволно освобождаване, а за точната дата трябва да се уведоми общинско предприятие „Жилфонд” Плевен. При липса на доброволно изпълнение, са посочени и различни часове и дати – 18 и 24 юли, на които ще се осигури принудителен достъп до имотите.

Заповедите подлежат на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването им, като съгласно чл. 65 ал.4 от Закона за общинската собственост обжалването не спира изпълнението на същата.

В Закона за политическите партии е постановено, че държавата и общините предоставят под наем на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност. Помещения могат да се предоставят и на партии, получили над 1% от действително подадените гласове на последните парламентарни избори. Предоставянето на помещения на политически партии се извършва съгласно Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.

На снимката: сградата на ул. „Димитър Константинов“ 23

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...