Акценти
Начало / Икономика / Заплати за над 2 млн. лева изплатени след намеса на трудовите инспектори

Заплати за над 2 млн. лева изплатени след намеса на трудовите инспектори

През миналата година в Инспекцията по труда са постъпили 935 жалби, като основна част от тях са за неизплатени трудови възнаграждения. В резулта на проверки и издадени предписания от инспекторите са изплатени забавени заплати в общ размер на 2 млн. 396 хил. лв. Това съобщи директорът на Инспекцията по труда в Плевен Владислав Николов.

Общият брой на извършените проверки през миналата година е 1 777, в резултат са констатирани 7 566 нарушения, като близо половината от тях са свързани със Закона за здравословни и безопасни условия на труд, а останалите с неспазване на трудово-правните отношения. Съставените актове са 810 и 372 от тях са за неизплатени заплати, а 123 акта са издадени на работодатели, наели работници без трудов договор.

През годината Инспекцията по труда е извършила общо 546 съвместни проверки, като най-голям е броят на тези, извършени с НАП – 414 на брой.

От Инспекцията отчитат лек спад на трудовите злополуки спрямо предходната година. През 2011 г. те са били 87, срещу 94 през 2010-та.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...