Начало / Икономика / Зам.-министър Красимир Живков: След реконструкцията 111 000 души ще бъдат обслужвани от модерна пречиствателна станция

Зам.-министър Красимир Живков: След реконструкцията 111 000 души ще бъдат обслужвани от модерна пречиствателна станция

Преди две години започнаха дейностите по проекта „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия”. За това време в град Тръстеник са направени 32 км канализация и 32 км водопроводна мрежа, в Долна Митрополия – 23 км канализация и 23 км водопроводна мрежа, в село Буковлък – 10 км канализация и 10 км водопроводна мрежа, като дейностите са изпълнени на 95%, в село Ясен – канализационната мрежа е изградена на 84%, а водопроводната – на 32.2%. Досега от оперативната програма са изплатени малко над 52 млн.лв. Това съобщи днес зам.-министърът на околната среда Красимир Живков преди да направи първа копка за реконструкцията на пречиствателната станция за отпадни води в село Божурица, която обслужва населените места от общините Плевен и Долна Митрополия.

„Целта на реконструкцията на пречиствателната станция и на дейностите по целия проект на първо място е осигуряване на чиста околна среда, а това означава здравословен начин на живот. Изпълняват се националните директиви от ЕС – пречистване на питейните води и пречистване на отпадните градски води. Този  проект създаде условия за устойчиво развитие на целия регион”, подчерта зам.-министъра.

Той пожела успех на двете общини в изпълнението на този мащабен проект, след приключването на който жителите на Тръстеник, Долна Митрополия, Буковлък и Ясен ще получават по-чиста вода, а 111 000 души от двете общини  ще бъдат обслужвани от модерна пречиствателна станция за отпадни води.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...