Начало / Икономика / Заместник областният управител на Плевен взе участие в среща с министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в Габрово

Заместник областният управител на Плевен взе участие в среща с министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в Габрово

Работим приоритетно да увеличим инвестициите в Северна България, която е нашият основен фокус. Това заяви на 10 септември в Габрово министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в рамките на мобилна приемна на неговия екип.

На срещата присъстваха началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, началникът на отдел „Програмиране“ в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Велина Попова, областните управители на Габрово Кристина Сидорова, на Велико Търново – инж. Георги Гугучков, зам. областният управител на Плевен  Александър Трайков и зам. областният управител на Ловеч Росен Веселинов.

 Целта е да се популяризира кандидатстването по процедурите по Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ и структурните фондове на ЕС в този регион.

По думите му инвестиционните проекти са сложни и сериозни механизми, по които трябва да върви много ясна и точна комуникация. От една страна между отделните ведомства, а от друга между изпълнителната и местната власт.

„Ние, в качеството си на Министерството на иновациите и растежа ще бъдем координатор между отделните звена. Надявам се на добра приемственост, както и условия на работещ парламент съвсем скоро, за може процесите, които в момента сме задвижили, да имат своето добро продължение“, допълни министърът.

Министър Пулев обяви, че до края на годината микро-малките и средни предприятия ще могат да кандидатстват за над 735 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ и по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ /ПКИП/ към Министерството на иновациите и растежа. 600 млн. лв. са средствата само по НПВУ.

„Правим всичко възможно да подкрепим най-уязвимия сегмент от българския бизнес. Пари има. Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи, въпреки всички спекулации“, поясни Пулев. Той призова фирмите от областите Габрово, Плевен, Велико Търново и Ловеч, както и цяла Северна България, да кандидатстват до 21 септември 2022 г. по първата отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост – Технологична модернизация. Тя е в размер на 260 млн. лв. Документите за нея се подават изцяло онлайн през системата ИСУН.

Министърът обяви, че в рамките на месец септември ще стартира и втората процедура по ПВУ – програмата за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лв. По нея ще могат да кандидатстват около 1 400 фирми.

„До края на годината ще се отворят още две програми по Плана за възстановяване и устойчивост – за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия в размер на 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лв.“, допълни Пулев.

 „На пълни обороти работим и по структурните фондове на Европейския съюз. Общата им сума за следващия програмен период е 7 млрд. лв. само по линия на Министерството на иновациите и растежа“, заяви министърът. Той поясни, че първата програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията с общ бюджет 3 млрд. лв. е входирана за одобрение в Брюксел. Втората – „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв., предстои да бъде изпратена за одобрение до 23 септември.

На въпрос от страна на представители на АИКБ за затруднен достъп на фирмите до кредити Пулев отговори, че се работи по възможностите за мостово финансиране. „Работим по създаването на такъв продукт, защото идентифицирахме проблема и чуваме гласа на бизнеса“, каза министър Пулев.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...