Акценти
Начало / Общество / Закриват официално Дом „Детелина“ от септември

Закриват официално Дом „Детелина“ от септември

Да бъде закрита социалната услуга Дом за деца, лишени от родителска грижа „Детелина“ в Плевен като делегирана от държавата дейност считано от 1 септември 2016 г., реши днес Общинският съвет на Плевен. Местният парламент гласува предложението във връзка с цялостната реформа за повишаване качеството на грижа и подобряване положението на децата, отглеждани в специализираните институции,

От февруари 2015 г. на територията на Плевен са разкрити и функционират 6 Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ – 2 за деца и младежи с увреждания, а останалите 4 – за деца и младежи без увреждания. Именно тези четири ЦНСТ за здрави деца са алтернативната социална услуга на дом „Детелина“, от където са изведени общо 30 деца, а останалите от 1 юли тази година – реинтегрирани в семейна среда. С разкриването на 6-те Центъра, отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“ преустанови и настаняването на деца в дом „Детелина“. Закриването на Дома е заложено в Общинската стратегия за развитие на социалните услуги 2016-2020 г.

Предстои да се вземе решение каква ще бъде съдбата на сградата, но кметът на Плевен Георг Спартански беше категоричен, че ще се ползва за социални услуги. В Плевен има нужда от старчески дом и това ще бъде една от посоките, в които ще се обсъждат идеи.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...