Акценти
Начало / Общество / Завършилите ученици ще внасят сами здравните си вноски през лятото

Завършилите ученици ще внасят сами здравните си вноски през лятото

Младежите и девойките, завършили средно образование през тази година, трябва да се самоосигуряват  през месеците до започване на работа или следване във висше училище, напомнят от офис на НАП Плевен. Това е необходимо, тъй като в общия случай учениците завършили средното си образование в период от три месеца, когато не са нито  ученици, нито студенти. Само пред тези от тях, които веднага след завършването си са започнали работа и се осигуряват от работодателите си, не стои такава необходимост.

 Вноските на приетите за студенти се поемат от държавата за целия период на следване от началото на следването до навършване на 26 години.

Липсата на здравни осигуровки за месеците между училището и университета е една от най-честите причини за прекъсване на здравноосигурителните права, като три месеца са достатъчни за лишаване от права. Месечният размер на дължимата осигуровка е 16.80 лева. Срокът за подаването на декларацията е 25-то число на месеца

Зрелостниците трябва сами да внасят здравноосигурителни вноски, като до 25 август подадат и Декларация обр.7. в офис на НАП.

Студентите, обучаващи се в чужбина имат задължение при завръщането си в страната да информират НАП, че продължават да учат в чужбина и са здравно осигурено на това основание. В края на всеки семестър те трябва да представят удостоверение или служебна бележка от съответния университет

Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус могат да получат на телефон 0700 18 700

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...