Акценти
Начало / Общество / В област Плевен 3,1 хектара държавни гори са във фаза на старост

В област Плевен 3,1 хектара държавни гори са във фаза на старост

В област Плевен 3,1 хектара държавни гори са във фаза на старост, информират  от Изпълнителна агенция по горите. Общо за северозападен район горите във фаза старост са 10 709 хектара.

Резултатите са следствие на реализиран проект на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите. За цялата страна 2 000 са държавни горите определени във фаза на старост, съобщиха от МЗХ.

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов заяви, че усилията на държавата като стопанин е да подсили обществените функции върху държавните гори. Така в над 200 000 ха гори ще бъдат наложени определени, строги ограничения във връзка с тяхното стопанисване, което ще гарантира поддържането на благоприятен природозащитен статус за отделните видове горски местообитания в защитените зони по Натура 2000.

За още по-добро запазване на защитените зони инж. Красимир Каменов, зам.-изпълнителен директор на ИАГ представи новосъздадената „Платформа за сътрудничество за запазване на българската гора”, която има за цел  да се осъществи трайно и действащо партньорство между гражданското общество и ИАГ. В платформата ще могат да се регистрират партньорски организации, които в реално време да предават сигнали за нарушения в горите, както и да участват в извършените проверки.

На електронната страница на ИАГ ще бъде представена карта, на която ще са обозначени определените гори във фаза на старост.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...