Акценти
Начало / Спорт / Забраняват любителския риболов от 17 април

Забраняват любителския риболов от 17 април

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов издаде заповед, с която забранява любителския риболов за 46-дневен период. Забраната влиза в сила от 17 април, като е оставена възможността любителите риболовци да упражнят своето хоби през почивните дни около Великденските празници.

Заповедта е на основание Закона за рибарството и аквакултури и се прилага ежегодно през размножителния период на видове във водите на Черно море, р. Дунав и вътрешните водни обекти.

Забраната за любителски ще продължи до 1 юни 2012 г., тя важи за всички пролетно-лятно размножаващи се видове. Уловът на калкан в общностните води на Черно море се забранява през периода от 15 април до 15 юни включително, съгласно Регламент на Съвета 1256/2010 г. Уловът на попчета с мрежени риболовни уреди във водите на Черно море се забранява от 15 април до 15 май, включително.

Уловът на карагьоз /дунавска скумрия/ се забранява от 15 април до 15 май включително.

Срокът на действие на забраната за улов на щука и бяла риба, въведена със Заповед на министъра на земеделието и храните от 13 март, се удължава – до 1 юни 2012 г.

За любителите риболовци има оставени свободни водни обекти на територията на страната за осъществяване на риболов. За Плевенска област това са:

– яз. “Горни Дъбник: – в обозначения за това участък, обхващащ от южната страна на язовирната стена земната част в продължение на един километър до малката дига на язовира;

– баластриери Витски блата, общ. Плевен;

– баластриерите край р. Искър между гр.Червен бряг и с.Чомаковци и при с. Реселец, общ. Червен бряг;

– баластриерите край р. Искър при с. Писарово, общ. Искър;

– яз. “Еница”, общ. Кнежа;

– яз. “Дрен” в землището на гр. Пордим, общ. Пордим;

– отводнителен канал при гр. Белене, общ. Белене;

– отводнителен канал в землището на с. Асеновци, в участъка от жп линията, свързваща гр. Левски с гр. Ловеч до асфалтовия път, свързващ гр. Левски със с. Асеновци

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...