Акценти
Начало / Здравеопазване / Забавянето на протоколите за изписване на скъпоструващи медикаменти усложнява лечението на редките заболявания

Забавянето на протоколите за изписване на скъпоструващи медикаменти усложнява лечението на редките заболявания

IMG_7644ден на редките болести

За осми пореден път в Плевен се проведе  информационна кампания по повод Деня на редките болести, който отбелязваме на 28 февруари. На щанд в центъра на Плевен доброволци раздаваха брошури, които информират за какво представляват редките заболявания.

 „Привидно изглежда, че става въпрос за наистина рядко срещани заболявания – честотата им е 1 на 10 000 население, но  общият брой на засегнатите е много голям. Само в Бълтария от редки заболявания са засегнати близо 70 000 човека”, това каза Тодор Мангъров, председател на Асоциацията по пулмонална хипертония и редовен участник и организатор на информационните кампании в Плевен.

IMG_7651редки заболявания информационен ден

Според статистиката, различните типове редки заболявания наброяват близо 65 000, някои от които влизат в графата на ултра редките заболявания, тъй като има само един-два диагностицирани случая в Европа, посочи Мангъров.

Той обясни, че основният проблем, с който се сблъскват хората с редки заболявания в нашата страна, е забавянето на протоколите, с които болните получават безплатни медикаменти от НЗОК.  Според изискванията на Здравната каса протоколите се подновяват на всеки шест месеца. Не рядко медикаментите за лечение на редките заболявания възлизат на 10-15 000 лв. на месец. Когато обработката на протоколите се забави в НЗОК, пациентите са принудени да прекратят терапията, тъй като не могат да отделят такава сума за лекарства. Прекъсването на терапията на пациент с рядко заболяване има така нареченият камшичен ефект, при който състоянието на болния рязко се влошава. Така че прекъсването на терапията заради забавянето на протокол може да се окаже много опасна за пациента, подчерта Мангъров.

IMG_7646ден на редките болести

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...