Начало / Култура / „Жетнитба” с Николай Урумов завладя плевенската публика

„Жетнитба” с Николай Урумов завладя плевенската публика

Женитба

Премиерата на „Женитба” на Гогол беше представена снощи на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” в Плевен при огромен успех. Историята за жениха Иван Кузмич, който иска да вземе за Агафия Тихонова за жена, а тя от своя страна се колебае между неколцина други кандидати, представена по невероятно спешен начин от класика Гогол, е получила прекрасна интерпретация от режисьора Николай Урумов. Той се превъплъщава и в образа на жениха Иван Кузмич и завладява публиката с неподражаемото си присъствие и комедиен талант.

Женитба

През целия спектакъл омаломощаващ смях изригва сцена след сцена. Плевенските актьори достойно партнират на своя софийски колега. Запомнящи се роли правят Мариета Калъпова в образа на сватовницата, другите кандидат-женихи – Генадий Николов, Мариян Стефанов, Петьо Кръстев. В ролята на колебаещата се Агафия Тихонова е Камелия Хатиб, която прави една мила и невинна кандидатка за женитба, която смело кара ролери на сцената. Постановчикът Урумов е намерил актуален и съвременен прочит на текста на Гогол, с което грабва зрителя.

Женитба

Заслуженото за въздействието на спектакъла трябва да отдадем на много добрата сценография и костюми, дело на Кирил Наумов. Този път те нямат нищо общо с поомръзналия минимализъм, наложен през последните години.  В унисон с цялото внушение на спектакъла е професионално подбраното музикално оформление от Иван Стоянов.

Женитба

В цялата суетня около сватосването разбира се важна роля има енергичният и хитър Кочкарьов, изпълнен с премерена доза хумор и сериозност от Сергей Константинов. Не остава в сянка и образът на лелята на Агафия, изпълнена от опитната Нина Илиева. В останалите роли се превъплъщават Анелия Стойнова и Киро Крачунов.

Великолепен актьорски състав, който, заедно с прекрасния текст на Гогол, обещава  успех на постановката.

Женитба

Женитба

Женитба

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...

Един коментар

  1. Васил Георгиев Карамилев

    Браво !!! Браво !!! Браво !!! Революционна интерпретация на това произведение на Гогол !!! Невероятна работа на Николай Урумов !!! Възхитителна трактовка на автора_СМЕЛО ПОДНЕСЕНА НА ТЕАТРАЛНИТЕ ЗРИТЕЛИ В РЕЖИСЬОРСКИ ДЕБЮТ !!! Ако клишето „летящ старт“ му подхожда_НЕКА МИ БЪДЕ ПРОСТЕНО,ЧЕ ЩЕ ГО ПОЛЗВАМ_в ролята на ЕДИН НЕПРЕДУБЕДЕН ЗРИТЕЛ,но по стечение на обстоятелствата ИМАЛ ШАНСА ДА ВИДИ ДРУГИТЕ ДВЕ ПОСТАНОВКИ НА „ЖЕНИТБА“ В ТЕАТЪРА НА ДОБРИЧ_и най-вече,че в последната,като ГОСТ-АКТЬОР БЕШЕ_НИКОЛАЙ УРУМОВ !!! По всички компоненти на театралното изкуство ТОЗИ ПРОЧИТ НА ГОГОЛ Е НЕЩО,КОЕТО ОТВАРЯ НЕПОДОЗИРАНИ ХОРИЗОНТИ ЗА ТОВА МУ ПРОИЗВЕДЕНИЕ !!! Но истината е,че ВСИЧКО ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ВИДИ,защото то е уникален шанс ДА СЕ ДОКОСНЕШ ДО НЕЩО ИЗГРАДЕНО С ТОЛКОВА ОБИЧ И ДОБРОТА !!! Триумфът на ДОБРОТО_ВЪРВЯЩО РЪКА В РЪКА С ЛЮБОВТА_е прекрасният прочит на авторите на ТАЗИ ПРЕКРАСНА ПОСТАНОВКА !!!