Акценти
Начало / Последни новини / Женският отбор на СКШ „Плевен XXI“ запази мястото си в елитната А група

Женският отбор на СКШ „Плевен XXI“ запази мястото си в елитната А група

Плевенчанки в състав мс Христинка Илиева, Сандра Трифонова, мс Петранка Драганова и Александра Иванова, за които участието в шахматната А група бе дебют, постигнаха целта си и останаха сред елита за 2016 година. Това стана възможно след успешното представяне на отбора на Държавния шампионат, който се проведе от 31 май до 6 юни 2015г. в  Слънчев бряг.
Една победа с резултат 3:0 над шахматистките от „Етър“ Велико Търново и един равен мач – 1,5:1,5 с пловдивчанките от „Локомотив 2000“ бяха достатъчни на нашите момичета за класиране в шестицата.
Шампионки с 4 победи и 3 равни мача станаха състезателките на „Локомотив“ Пловдив, които имаха и най-висок среден рейтинг на отбора – 2266. За сравнение, средното ело на плевенчанки беше 2016.
Според регламента на шампионата се допускаха и чуждестранни състезателки. За отбора на ЦСКА, заел 4-то място, игра Анджелия Стоянович от Сърбия, постигайки най-високия резултат на първа дъска – 6 точки от 7 възможни. В отбора на „Бургас 64“ бе включена рускинята Виктория Бухтеева, която допринесе за среброто на отбора със спечелените 3 точки. От най-малките състезателки – 13-годишната Габриела Антова, направи впечатляващ резултат – 5,5 точки и така помогна на своя отбор „Шах XXI“ София да спечели третото място в първенството.
Успехи постигнаха още 3 плевенски шахматистки, състезаващи се за други клубове. Международната майсторка Ружка Генова бе титуляр в отбора на „Локомотив“ Пловдив, който извоюва титлата. Осемнадесетгодишната фм Симонета Иванова с отличен резултат 4,5 точки от 6 играни партии, спечели сребърен медал с отбора на „Бургас 64“. Държавната шампионка за жени през тази година, мм Светла Йорданова, бе капитан на Търновския „Етър“, но той се класира седми и отпадна от елита.
През следващата година в група А ще мерят сили и състезателките на другия плевенски клуб „Спартак Плевен XXI. Те спечелиха квотата, заемайки първото място в група Б, която се игра по същото време в курортния комплекс.
Ръководството на СКШ „Плевен XXI“ благодари сърдечно на Тони Илиев,  който подпомогна участието на отбора в първенството.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...