Начало / Любопитно / Днес е Световният ден на океана

Днес е Световният ден на океана

На 8 юни се отбелязва Световният ден на океана. Датата е определена по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 година в Рио де Жанейро, Бразилия. Този ден е обявен за такъв с подкрепата на 700 аквариума, зоологически градини, музеи и организации за опазване на околната среда. Реално консорциумът е започнал петиция до ООН за официално обявяване на 8 юни като ден на океаните. От 2009 година обаче започва официалното празнуване на Световния ден на Океана. Това е ден, който насочва вниманието на хората по света към състоянието и проблемите на Световния океан – това е общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета.
Океаните оказват регулиращо въздействие върху климата на Земята, защото поемат част от топлината на Слънцето. Според учени и еколози от цял свят, климатичните промени вече са реалност и оказват своето влияние върху живота на цялата планета. Прогнозите са, че затоплянето, топенето на ледовете и покачването на нивото на Световния океан ще продължат и ще предизвикат световни катаклизми, свързани с достъпа до питейна вода, с температурата и чистотата на въздуха, засушаването.
Световният океан се състои от пет части: Атлантически океан, Индийски океан, Северен ледовит океан, Антарктическия и Тихия океан. Името „океан“ идва от името на гръцкия бог на морето Ōkeanos. Това огромно водно пространство възпроизвежда повечето от кислорода в атмосферата, предоставя ни храна, транспорт и забавление.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...